Torkan gör att lantbrukarna nu får dispens för att skörda eller låta djuren beta på trädor och ekologiska fokusarealer. På sina håll finns det också lokala problem med grundvattnet.

1,2 miljarder i krispaket till bönder

Skåne Svenska lantbrukare som drabbats av sommarens torka ska få hjälp av ett krispaket på drygt 1,2 miljarder kronor.

Sommarens extrema torka har drabbat många bönder hårt. På måndagen presenterade regeringen ett nationellt åtgärdspaket som ska kompensera lantbrukarna för framför allt inkomstbortfall och foderbrist som uppstått på grund av torkan.
– De som drabbas av torkan ska känna samhällets stöd. Det är i situationer som den här det starka samhället ska finnas där. Vi ska hålla ihop. Ett nationellt stödpaket till Sveriges lantbrukare är viktigt för de drabbade lantbrukarna men även för att säkra vår livsmedelsförsörjning, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i ett pressmeddelande.

Åtgärdspaketet är på drygt 1,2 miljareder kronor.
Foderbristen har tvingat lantbrukarna att köpa dyrare foder och det kan även ha lett till att djur har fått slaktas i förtid. Regeringen skjuter till 400 miljoner kronor i höständringsbudgeten. Dessa pengar ska betalas ut till behövande lantbrukare så fort som möjligt, men senast i december 2018.

– Vi har räknat med 375 kronor per vuxet djur i stöd. Vi har satt ett takbelopp per gård på 150 000 kronor. En normal mjölkgård kommer få ungefär 60 000 kronor i stöd. Förstärkningen i likvida medel ska göra att lantbrukarna kan förhindra utslaktning av djur, sade Sven-Erik Bucht (S), enligt Aftonbladet, under presskonferensen där åtgärdspaktet presneterades.

Regeringen har också föreslagit att slakteriavgifterna sänks med 60 miljoner under 2018, vilket indirekt också underlättar för djuproducenterna.
Under 2019 ska det tillkomma stödåtgärder på 760 miljoner kronor. Hur utformningen av dessa åtgärder ska se ut är ännu inte bestämt.

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...