Annons

Människor får en plats på zoo

Höör I ett bortre hörn av djurparken, ett ögonkast bort från björnarnas bo framträder åtta stycken tipitält. Fastän djurparken slutar 300 meter bort känns det som att vara mitt ute i en skog. Sedan den sjunde juli kan besökare sova där, i Camp Oak som det heter.
Höör • Publicerad 30 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Fyra av tälten har plats för sex personer och sedan finns det två stora tält där tio vuxna eller 15 barn får plats. Tälten heter saker som Grispölen, Mullvadshålan och Älgsviten.

I början av tältkomplexet möts besökaren av ett större tält som används som samlingsplats, vid tre stora bord kan övernattarna bland annat äta frukost.

Annons

Sedan norska bolaget Lund Gruppen tog över djurparken 2015 har 60 miljoner investerats i parken. Fåret Shaun-landet är ett exempel på en tidigare storsatsning, i år har flera matställen öppnats och nu erbjuds möjligheten att övernatta i djurparken.

Hitills har runt 200 personer utnyttjat tälten, och ytterligare tre familjetält ska tillkomma.

Övernattarna får vara två dagar i djurparken och vid skymningsdags får besökare gå till olika djur och mata dem. Äventyraren Emma Nordahl är den som håller i det.

– Det är speciellt att vara bland djuren på kvällen, vissa blir mer aktiva och det är en annan stämning när det inte finns många andra besökare närvarande.

Den huvudsakliga målgruppen är barnfamiljer och hitills har det bara varit familjer som sovit över. Tanken är att det också ska kunna erbjudas som kickoff eller skolresor. Det plingar till i Kasper Schumachers telefon, det visade sig vara en ny bokning till campet. Att erbjuda sovplats i djurparken kändes enligt Kasper Schumacher som en självklar följd i utvecklingen av djurparken.

– Vi ville skapa en till häftig upplevelse, jag var faktiskt här med min dotters klass, det var extremt fint, stämningen på kvällen, känslan av att vara själv i djurparken. Man upptäcker djuren på ett annat sätt, lyssnar mer, tittar mer.

Enligt Kasper Schumacher är djurparken en berättelse om hur man kan uppleva djuren i Norden.

Annons

I vanliga fall brukar en brasa tändas på kvällen men det är för tillfället inställd på grund av eldförbudet. Alla är fria att göra vad de vill till och med 22.30 då alla ska vara samlade i campet.

Kasper Schumacher pekar på lite olika ställen på idéer han har för att utveckla campet, ”där skulle man kunna göra en stig och bygga en koja i ett träd” och ”där skulle man kunna placera en bänk”.

I år har besökarantalet gått lite upp och ner, i april var det väldigt kallt, maj och juni har varit väldigt bra och i dessa dagar har sommarhettan lockat människor till stranden i stället, enligt Kasper Schumacher. Ändå säger han med övertygelse:

Djurparken går fortfarande inte med vinst men det är Kasper Schumaker inte överraskad över.

– Allt vi investerat i djurparken är en långsiktig satsning, vi ligger nära Danmark och Tyskland vilket erbjuder många möjligheter.

I djurparkens entré står maskoten mullvaden och personal som delar ut upptäckarpasset där barnen uppmuntras att själva hitta djur.

Annons

bild 1/4
Efter knappt fem på posten som vd för Skånes djurpark lämnar Kasper Schumacher uppdraget och blir istället en av toppcheferna på Tivoli i Köpenhamn. Arkivbild
Sedan början på juli kan besökare övernatta i Skånes Djurpark i tipitält som den på bilden. foto: ronja de boer
xx
Björnen Glok lurar runt hörnet på Camp Oak.
Efter knappt fem på posten som vd för Skånes djurpark lämnar Kasper Schumacher uppdraget och blir istället en av toppcheferna på Tivoli i Köpenhamn. Arkivbild
Sedan början på juli kan besökare övernatta i Skånes Djurpark i tipitält som den på bilden. foto: ronja de boer
Ronja De Boerronja.de.boer@skd.se 0413-693 21
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons