GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Får fängelse för knivattack och klassrumshot

Hässleholm • Publicerad 31 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Knivattacken skedde i maj vid Gethornskroken på väster i Hässleholm. Grannen som utsattes för knivattacken har förhör uppgett att han den aktuella dagen varit iväg för att träffa en kompis vid en närliggande bensinstation. Men kompisen dök aldrig upp och han vände hemåt.

Han mötte då 51-åringen som han kände igen från bostadsområdet. 51-åringen blev aggressiv och skrek om att hans familj bodde på området.

51-åringen drog sedan fram en kniv och började skära sig själv i ansiktet. Han kom emot grannen och högg med kniven. Grannen blev rädd, ramlade bakåt och fick 51-åringen över sig, som fortsatte hugga med kniven.

Flera vittnen boende i husen runtomkring såg händelsen från sina fönster. Efter attacken ska 51-åringen även dragit sin tröja över huvudet och huggit sig själv i bröstet med kniven, enligt vittnesmål.

51-åringen träffade med två knivhugg, ett sticksår i ena armen och en mindre sårskada i den andra.

Till sitt försvar har 51-åringen hävdat att han handlat i nödvärn, då han skulle ha varit livrädd för den mannen. Han hävdar att grannen misshandlat honom vid ett tidigare tillfälle.

Versionen ogillades av tingsrätten som menar att det inte rört sig om en nödvärnssituation.

Tingsrätten menade istället att grannens version av händelsen var ”övertygande och återhållsam” och ”utan tendenser till överdrifter”. Flera vittnen bekräftar dessutom hans berättelse. Som bevis redovisade åklagaren även mordvapnet, kniven med offrets blod på, som hittades i 51-åringens bostad.

Domen mot 51-åringen innefattar även narkotikainnehav samt olaga hot vid två tillfällen. Vid ett tillfälle tog sig 51-åringen in i en skola och hotade en lärare. Inför en hel klass med elever hotade han att ”skicka sitt gäng” på läraren och hans barn. På samma skola hotade han även att slå en kvinnlig specialpedagog.

Mot bakgrund av detta dömer tingsrätten 51-åringen till ett år och åtta månader i fängelse. Knivattacken rubriceras som grov misshandel. Skadestånd ska betalas både till grannen som knivhöggs och läraren som hotades, med 22 500 kronor respektive 5 000 kronor.

Tingsrätten skriver också att det saknas anledning att tro att 51-åringen skulle varit i en situation av svår psykisk störning vid gärningen. Därför blev fängelsestraffet en naturlig påföljd.

Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.