”De e la standup”-gänget: Ludde Samuelsson, Isidor Olsbjörk, John Gillberg, Marcus Bengtsson, Marcus Thapper, Isak Berg och Hampus Algotsson. Foto: Sofia Brännborn
Hampus Algotsson är på turné med sina standup-comedykollegor från Göteborg. Foto: Jonas Eklöf

”De e la standup” till Skåne

Några av Göteborgs roligaste komiker, åtminstone enligt dem själva, är i sommar ute på turnén ”De e la standup”. I kväll är det Kristianstad som får ett besök, i morgon Malmö. Och den som inte gillar Göteborgshumor kan känna sig lugn.
– Man ska inte blanda ihop det med ordvitsar för då kommer man bli besviken, säger Hampus Algotsson, en av de sju som uppträder.

För Kristianstadspubliken är Hampus Algotsson ett känt ansikte. Inte nog med att han kommer härifrån, han driver också standup-comedyklubben Äntligen Roligt på Biljardkompaniet.
Det här är andra sommaren han och hans komikerkompisar ger sig ut på turné, för att visa hur bra ståuppkomik-scenen i Göteborg blivit.
Förra året spelade gänget för över 700 personer i fem olika städer. Årets turné besöker åtta städer och hittills har det gått bra.
– Det har gått jättebra. Vi har haft 370 besökare på tre ställen. Framför allt kvällen i Göteborg var helt magisk, säger Hampus Algotsson.

Kvällens gig i Kristianstad ser han extra mycket fram emot.
– Det ska bli superkul. Kristianstad var en av de bästa kvällarna på förra årets turné och vi hoppas på en repris. Och sol, så vi kan sitta ute på Biljardkompaniets mysiga innergård, säger Hampus Algotsson.
I Malmö på torsdagskvällen blir det Sir Toby’s som får ett besök. Gänget ska också medverka i Lund Comedy Festival i slutet av augusti.

Vilka är då komikerna som hänger med Hampus Algotsson på turnén och vad kan man förvänta sig av dem?
– Ludde Samuelsson, från Malmö ursprungligen, är den av oss som hållit på längst och den ende som arbetar professionellt som ståuppkomiker. Han är superrolig, har en väldigt snabb och observant humor. Det blir mycket vardagsobservationer. Marcus Bengtsson är den som tydligast följer standup-traditionen, han har en tydlig skämtstruktur, med roliga och rappa skämt. Och många. Isidor Olsbjörk är gruppens trollkarl. Han gör humoristiskt trolleri på ett sätt som nog ingen annan i Sverige gjort tidigare. Isak Berg är gängets buttra komiker. Han har en lite mer negativ inställning till livet vilket blir väldigt roligt. John Gillberg är en lugn person som gör längre rutiner där han dissekerar olika företeelser och ämnen på ett väldigt roligt sätt och Marcus Thapper, vår östgöte, gillar att titta konstiga fenomen på ett väldigt roligt sätt.

Och du själv då?
– Det bästa ordet för att beskriva mig är nog trams. Om Ludde observerar de normala grejerna i samhället och skär ner dem är jag mer inne på att hitta de dumma och knasiga, säger Hampus Algotsson.

Sju killar, men du – var är tjejerna?
– De är säkert också ute på turné en del av dem. När jag jobbar som bokare tycker jag det är väldigt viktigt att ha mångfald och balans, men det här är mer ett roligt hobbyprojekt och då är vi det här kompisgänget som kom på idén. Vi tjänar inte direkt några pengar utan vi gör det här av ren och skär lust och glädje, för att umgås med varandra och träffa publiken.

De senaste fem åren har Hampus Algotsson drivit humorklubben Äntligen Roligt i Kristianstad, men De e la standup är det näst sista arrangemanget han gör här i klubbens regi innan han lämnar sitt uppdrag.
– Från och med i höst ska jag jobba heltid med evenemang med Göteborg som utgångspunkt, så jag kommer inte att hinna med det. Jag kommer att vara producent för fyra olika standup-turnéer i höst, säger han.
Bland dem finns Bjärnumskomikern Ellinor Svenssons show Patriarkatets för- och nackdelar och Quick – en humorshow om Thomas Quickfallet.
Dessutom driver han, tillsammans med Marcus Bengtsson, Ståuppklubben i Göteborg och ska fortsätta att själv uppträda som ståuppkomiker.
– Men som det ser ut nu blir det en fortsättning för Äntligen Roligt. Jag vill gärna att scenen ska leva vidare eftersom jag byggt upp den under fem år, så jag håller på att försöka hitta en ersättare.

×