Foto: Mads Claus Rasmussen/TT
Demonstranter protesterade mot den nya lagen som trädde i kraft 1 augusti. Foto: Mads Claus Rasmussen/TT
Lagen kritiseras för att vara rasistisk och kränka kvinnors rättigheter. Foto: Mads Claus Rasmussen/TT

Demonstrerade mot danskt burkaförbud

Danmark På onsdagen protesterade ett tusental demonstranter i Köpenhamn mot den nya lagen som trädde i kraft samma dag. Lagen, som i folkmun kallas burkaförbudet, gör det förbjudet att täcka ansiktet på offentlig plats i Danmark.

Ett tusental demonstranter i färglada niqab, sjalar, svarta mössor och en och annan maskeradutstyrsel samlades på Nørrebro och tågade mot polisstationen för att visa sitt missnöje mot den nya lagen. Det blev en fredlig manifestation som slutade med en kedja av människor som skanderade ”inga rasister på våra gator” runt polisstationen på Bellahøj.

– Inga politiker ska få bestämma hur vi kvinnor ska klä oss, jag vill kunna välja själv. Lagen är rasistisk som riktar sig till muslimer, säger en demonstrerande kvinna som täckt sitt hår och ansikte med en orange sjal, till Ekstra Bladet.

Dansk polis hade på förhand gått ut och deklarerat att man inte skulle göra några gripanden baserat på den nya lagen under manifestationen.

En liten grupp motdemonstranter hade också samlats. Omkring 30 personer i högerorganisationen For Frihed tågade samtidigt för att visa sitt stöd för den nya lagen.

Vad innebär den nya lagen?

Den som bär burka och niqab i Danmark riskerar från och med 1 augusti att straffas med böter. Förbudet riktar sig mot burka och niqab, men också lösskägg, masker och halsdukar som täcker ansiktet. Lagen har kritiserats för att rikta sig mot muslimer och kränka kvinnors frihetliga och religiösa rättigheter.

Beslutet om den omstridda lagen klubbades igenom den 31 maj av en övervägande majoritet i det danska Folketinget. 75 ledamöter röstade för förslaget och 30 emot det sedan Socialdemokraterna valt att ställa sig bakom regeringens och Dansk Folkepartis initiativ. I Dansk Folkepartis första lagförslag ingick även fängelse i straffskalan, men det förslaget avvisades av Folketinget.

Den som bryter mot förbudet straffas med 1 000 danska kronor i böter. För den som vid upprepade tillfällen blir påkommen med att dölja ansiktet, höjs beloppet successivt upp till 10 000 kronor.

Det finns dock undantag. Om personen i fråga som täcker sitt ansikte har ett så kallat ”rimligt syfte” för sin huvudbonad är det upp till polisen att avgöra om det begåtts något brott.
Exempel på ”rimligt syfte” är om det är kallt väder eller att man är på väg till maskerad.

Den nya lagen innebär att Danmark följer samma linje som Frankrike, Belgien, Nederländerna och Bulgarien, som alla har infört inskränkningar mot att täcka ansiktet offentligt.
På onsdagen började också en liknande lag att gälla i Norge. Men där begränsas förbudet mot heltäckande plagg till skolmiljöer – ett förbud som gäller både lärare och elever.

Läs mer: