Tjuvarna fick med sig båda kronorna på bilden samt riksäpplet i mitten. Foto: Polisen

Stulna kungakronor – osäljbara

Tjuvarna slog till när domkyrkan i Strängnäs var öppen för besökare – fick med sig Karl IX:s krona, ett riksäpple och hans hustru drottning Kristinas drottningkrona.
– Det här hör till det nationella kulturarvet, det här är en stöld från det svenska samhället

Domkyrkan i Strängnäs, Södemanland,  var öppen för besökare och lunchmässan igång när två tjuvar passade på att stjäla nationalhistoriska föremål och sedan fly i en vit motorbåt under tisdagen.

Senare kunde polisen bekräfta att tjuvarna fått med sig Karl IX:s och Kristina den äldre, hans andra hustrus begravningsregalier från 1611. De oersättliga föremålen är smyckade av guld, ädelstenar och pärlor.

–  Det här hör till det nationella kulturarvet, det här är en stöld från det svenska samhället, säger Christofer Lundgren, domprost vid församlignen i Strängnäs, till Expressen.

Då det är svårt att sätta ett ekonomiskt värde på regalierna, samt svårt att sälja vidare obemärkt, har polisen en teori om att kuppen rör sig om ett beställningsjobb från kriminella kretsar som redan har köpare av den här typen av föremål.

– Sakerna som blir stulna har givetvis inget värde om de inte blir sålda, säger polisens presstalesperson Thomas Bergqvist.

Flera vittnen ska ha iakttagit tjuvarna när de lämnade kyrkan men än så länge har polisen inte kunnat gripa någon misstänkt för stölden.

Polisen har under onsdagsförmiddagen gått ut med en internationell efterlysning på juvelerna. En efterlysning som, enligt polisen, innehåller information om föremåles, deras värde och vad internationell polis bör göra om det kommer i kontakt med dem, skriver Aftonbladet.