GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vill ge barn och unga inflytande

Hässleholm Under torsdagseftermiddagen började medlemmar i Svenska kyrkans ungdomsförbund Svenska Kyrkans Unga så smått strömma in till Q-poolen. 220 medlemmar förväntas delta i riksårsmötet som hålls under helgen. Jakob Schwarz är en av dem.
Hässleholm • Publicerad 2 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Inte bara som deltagare utan framförallt i rollen som nyvald förbundsordförande ska 21-årige Jakob Schwarz delta i riksårsmötet som hålls i Q-poolen i Hässleholm mellan den 2 och 5 augusti. Bland annat ska beslut om budget och verksamhetsinriktning tas under helgen, men det är också ett tillfälle för unga troende att träffas.

– Jag hoppas på mycket samtal. Det är viktigt att debattera olika frågor, och att alla får komma till tals. Samtalen i pauser eller vid matbordet känner jag ger mig perspektiv och nya vänner, säger Jakob Schwarz.

Allt fler i Sverige väljer att gå ur Svenska Kyrkan. Under 2017 begärde runt 96 000 personer utträde, och endast 10 000 blev nya medlemmar. I stort sett sedan 1970 har antalet ungdomar i Sverige som väljer att konfirmera sig minskat år för år. Med just ungdomar och barn i centrum vill Jakob Schwarz påverka Svenska Kyrkan.

– Vi ser gärna att barn och unga ska få synas och höras mer i Svenska Kyrkan. Vi vill få in barn och ungas perspektiv.

En proposition angående rådande barnkonsekvensanalyser har lagts fram av Svenska Kyrkans Ungas förbundsstyrelse.

Med propositionen lämnar de ett uttalande som under helgen ska bifallas eller avslås genom röstning. Ett uttalande med ett tydligt budskap.

– Vi ryter ifrån och säger att nu får det vara nog, säger Jakob Schwarz.

I stift och församlingar ska barnkonsekvensanalyser göras inför olika beslut. Att de ska göras står med i kyrkoordningen, Svenska Kyrkans eget regelverk. Dessa analyser görs för att se hur besluten påverkar barn och unga i Svenska Kyrkan.

– Vi ser att analyserna inte görs seriöst och ordentligt, säger Jakob Schwarz och fortsätter:

– Istället för att prata med unga gör de en egen analys av vad de själva tror.

Han menar att det krävs att de på beslutspositioner vågar lyssna på barn och unga. Exempelvis kan ett beslut leda till en förändring i organisationen eller församlingen som inte blir bra för barnen och Jakob Schwarz menar då att beslutande personer måste våga ändra på beslutet.

– Och det ska vara för barnens skull, inte för egen vinning, säger han.

Det kan röra sig om beslut kring budget eller om ny personal ska tillsättas. Det kan också handla om beslut rörande barnanpassade lokaler.

Jakob Schwarz tar också kyrkovalet som ett exempel där han vill se fler unga få inflytande i Svenska Kyrkan.

– Många vet kanske inte att man som 18-åring kan väljas till en beslutsfattande position genom kyrkovalet. Istället är det många äldre som väljs om.

Han hoppas att fler unga inom Svenska Kyrkan ska bli aktiva medlemmar. Till viss del tror han att det är svårt att nå unga som inte redan är engagerade.

– De som inte konfirmerats når vi inte lika bra, säger han.

Han tror att en negativa bild av religion ofta dominerar över en positiv. Något han menar kan vara svårt att rubba i bland.

– De som tycker att Svenska Kyrkan är dålig, de hittar allt som kan misskreditera den.

Även om Svenska Kyrkan haft ett fortsatt medlemstapp och religion fått allt mindre inflytande i samhället tror han att behovet efter andlighet kvarstår.

– Behovet av att prata om existentiella frågor finns kvar, men demoniseringen av religion gör att man inte vill eller vågar prata om sin tro eller tro överhuvudtaget, säger han. Han tror också att Svenska Kyrkan behöver en tydlig grund om medlemstappen ska minska.

En av motionerna som ska tas upp i helgen är skriven av medlemmar som vill se en policy gällande representation i förbundet. Denna policy vill de undertecknade ha för att minimera risken att rasism och diskriminering ska tränga in i förbundet.

Motionen handlar om att förtroendevalda i förbundet inte ska få vara förtroendevalda i något rasistiskt förbund. De vill gå i linje med LSU, Sveriges ungdomsorganisationer, som tagit ställning för att bekämpa rasism.

– En del av Svenska Kyrkans identitet är att vi är för mångfald. Andemeningen är att rasismen inte ska bli normaliserad. Men vi tror inte heller att den perfekta lösningen är att stänga ute människor. Det viktigaste är att personen som valberedningen föreslår är välgrundad i vår värdegrund, säger Jakob Schwarz.

Detta förslag och flera andra kommer att diskuteras och röstas om under helgens riksårsmöte.

2 bilder
Riksårsmötet 2018 för förbundet Svenska Kyrkans Unga hålls i Q-poolen i Hässleholm under helgen. Foto: Bella Bryngelson
21-åriga Jakob Schwarz valdes till förbundsordförande för Svenska Kyrkans Unga under hösten 2017.  – Vi är ganska förändringsvilliga och vill ligga i framkant, säger Jakob Schwarz om förbundet.Foto: Bella Bryngelson
Riksårsmötet 2018 för förbundet Svenska Kyrkans Unga hålls i Q-poolen i Hässleholm under helgen. Foto: Bella Bryngelson
21-åriga Jakob Schwarz valdes till förbundsordförande för Svenska Kyrkans Unga under hösten 2017.  – Vi är ganska förändringsvilliga och vill ligga i framkant, säger Jakob Schwarz om förbundet.Foto: Bella Bryngelson
Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.