En omistlig del av sommaren för många. Men lite längre fram när årets maltkornsskörd börjar användas i bryggerier och destillerier pekar det mesta på höjda priser. FOTO: AP

Dålig maltskörd kommer att trissa upp ölpriset

Hässleholm/Skåne Prognoserna för spannmålsskörden ser dystra ut och stigande maltkornspriser kommer att trissa upp priset på öl.
– För vår del kommer råvarorna bli dyrare, säger Marcus Lundmark, vd för bryggeriet Klackabacken i Önnestad.

Ölen har flödat hittills under sommaren men både hög temperaturer och VM i fotboll. Jämfört med föregående år har ölförsäljningen ökat med cirka 10 procent, visar Systembolagets kvartalsrapport.

Samtidigt råder svår torka som ser ut att förvandla Sverige från exportör till importör av spannmål. Tillgång och pris på maltkorn väntas slå hårt mot bryggerierna som kommer tvingas höja priset på öl.

Ett av bryggerierna som påverkas är Klackabacken i Önnestad.
– Låga skördar i Sverige med varierande kvalitet kommer att ställa till det för ölproduktionen under slutet av 2018 och början av 2019 då vi börjar använda det i produktionen, säger företagets vd Marcus Lundmark.

Maltkorn som används i ölproduktionen finns på världsmarknaden, men indikationerna från bryggeriets leverantörer är att råvarorna kommer att bli dyrare.

– Vi är tvungna att göra en prisändring under senare delen av 2018, säger Marcus Lundmark.

För etablerade öltyper som lager och ale kan det röra sig om ungefär en krona, tror han.

Konsumenterna som handlar på Systembolaget ska inte märka någon skillnad då priserna ligger fast en tid framöver. Men att ta en öl på krogen kan bli dyrare när bryggerierna justerar upp sina priser. Tidningen har pratat med två krogar på stan för att höra hur de resonerar.

– Vi har i dagsläget ett ramavtal med Carlsberg där vissa priser är bestämda. Vad vi vet så är priserna oförändrade – i alla fall i dagsläget. Det har inte flaggats för att det skulle vara på gång, så i dagsläget påverkas inte våra kunder, säger Mathias Berglund som äger Harrys i Hässleholm.

Rex Andersson är barchef på Statt i Hässleholm.
– Vi har Spendrups som vi handlar av och vi har inte fått något besked av dem om att priserna kommer att höjas i nuläget. Men jag är nästan 100 på att det kommer en höjning till årsskiftet när notan kommer för bryggerierna, säger han.

Dagens fråga

Har du sett vildsvin i det vilda?

Loading ... Loading ...