GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dålig maltskörd kommer att trissa upp ölpriset

Hässleholm • Publicerad 3 augusti 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
En omistlig del av sommaren för många. Men lite längre fram när årets maltkornsskörd börjar användas i bryggerier och destillerier pekar det mesta på höjda priser. FOTO: AP
En omistlig del av sommaren för många. Men lite längre fram när årets maltkornsskörd börjar användas i bryggerier och destillerier pekar det mesta på höjda priser. FOTO: AP

Ölen har flödat hittills under sommaren men både hög temperaturer och VM i fotboll. Jämfört med föregående år har ölförsäljningen ökat med cirka 10 procent, visar Systembolagets kvartalsrapport.

Samtidigt råder svår torka som ser ut att förvandla Sverige från exportör till importör av spannmål. Tillgång och pris på maltkorn väntas slå hårt mot bryggerierna som kommer tvingas höja priset på öl.

Ett av bryggerierna som påverkas är Klackabacken i Önnestad.

Maltkorn som används i ölproduktionen finns på världsmarknaden, men indikationerna från bryggeriets leverantörer är att råvarorna kommer att bli dyrare.

– Vi är tvungna att göra en prisändring under senare delen av 2018, säger Marcus Lundmark.

För etablerade öltyper som lager och ale kan det röra sig om ungefär en krona, tror han.

Konsumenterna som handlar på Systembolaget ska inte märka någon skillnad då priserna ligger fast en tid framöver. Men att ta en öl på krogen kan bli dyrare när bryggerierna justerar upp sina priser. Tidningen har pratat med två krogar på stan för att höra hur de resonerar.

– Vi har i dagsläget ett ramavtal med Carlsberg där vissa priser är bestämda. Vad vi vet så är priserna oförändrade – i alla fall i dagsläget. Det har inte flaggats för att det skulle vara på gång, så i dagsläget påverkas inte våra kunder, säger Mathias Berglund som äger Harrys i Hässleholm.

Rex Andersson är barchef på Statt i Hässleholm.

Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.