Styrkeledare Ida Hilbertsson i Ljusdal.FOTO: Privat

Hon ledde nordoststyrkan under veckan

Hässleholm/Ljusdal Ida Hilbertsson från Hässleholm har lett nordoststyrkan i Ljusdal under veckan som gått.
– Vi har haft ett område som ligger och pyr med mycket nedfallna träd och svårtillgänglig terräng, säger hon.

Styrkan från nordost kämpar vidare mot bränderna i Ljusdal. Två veckor har nu gått och två nya veckor tar sin början, många lokala brandmän vill vara med och hjälpa till.
Ida Hilbertsson jobbar till vardags heltid som brandman på stationen i Hässleholm. Under de senaste fyra dagarna har hon tjänstgjort som styrkeledare för nordoststyrkan i Ljusdal, 65 mil norrut fågelvägen.
– Det har varit jätteintressant. En erfarenhet som är enorm med allt runtomkring, jag har aldrig tidigare varit med om en så här stor skogsbrand, säger hon.

Den fem man starka nordoststyrkan har arbetat nattetid i en av de fyra sektorerna med bas i området Färila. Branden är i dagsläget väl omringad. Några skurar i dagarna har varit guld värt för släckningsarbetet.

Var det som du förväntade dig?
– Nej inte alls! Jag trodde det skulle vara mer bränder öppna lågor, men vi har kommit hit i ett sent skede. Jag nog inte heller ännu förstått hur stort det är. Det är helt obegripligt att se. Det ser ut som en krigszon, bara sten och grå jord, säger Ida Hilbertsson.
Området som hennes styrka har ansvarat för har bestått av glödbränder som ligger i marken och pyr.
– Vi visste att det skulle bli ett tungt arbete, men det har inte varit stressigt på det sättet med öppna lågor som spridit sig väldigt snabbt.
Men varje gång lågor flammat upp ur den pyrande skogsmarken har styrkan ingripit om släckt branden.
Att det brinner i marken gör släckningsarbetet riskfyllt. Trädrötter bränns av och gör att träden riskerar att falla. Ida Hilbertsson berättar att styrkan varit mycket försiktig och undvikit att gå in för långt på området. Att komma åt och släcka bränderna i marken är heller inte helt lätt.
– Man får hacka eller gräva sig ner och sedan vattenbegjuta jättemycket, berättar hon.
Under torsdagskvällen blev Ida Hilbertsson och resten av styrkan avbytt av nya brandmän från nordost.
– Samtidigt som vi jobbat hårt har det varit väldigt intressant, vi är bra gäng, säger Ida Hilbertsson strax innan avfärd.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...