Foto: Måns Axelsson
Tillfartsvägen till bygget av järnvägsdepån spärrades av under branden
Den ökade beredskapen är en förebyggande åtgärd mot att bränder ska sprida sig i länet.
brand nära depåbygget i kärråkra
Foto: Måns Axelsson
Foto: Måns Axelsson
Foto: Måns Axelsson
Andreas Scherbel, Hässleholms räddningstjänst, vid branden i Kärråkra.
Fritjof Torstenssom hjälper till med eftersläckning av branden i Kärråkra.

Brandhärjat område vattenbombas

Hässleholm En helikopter från Växjö är på väg till Hässleholm för att förhindra nya bränder på Kärråkra i Hässleholm.

Gräsbranden bröt ut under eftermiddagen. Från en nyskördad åker rusade lågorna vidare till en snustorr granplantering vid en kraftledningsgata.
– Där gick det fort så in i helskotta, säger insatsledaren Christian Thulin.

Det var vid 14.30-tiden som SOS Alarm fick larm om en gräsbrand i Vankiva, som visade sig vara en brand längs med väg 21 mellan trafikplats Vankiva och trafikplats Stoby.
Räddningstjänsten var på plats med flertalet bilar från olika stationer och brandflyg var också uppe i luften för att kontrollera eldens spridning. Man begärde dessutom hjälp av polisen med att spärra av infartsvägar till området och se till så att så att inga bilar stannade på väg 21 för att se branden.

– Risken var om branden skulle vända och gå mot riksväg 21. Det var den stora oron. Men som tur var gjorde den inte det, säger Räddningstjänstens insatsledare Christian Thulin.
Branden bekämpades från två håll.
När Andreas Scherbel från Hässleholms räddningstjänst kom till åkern där branden startade såg han hur lågorna spridit sig och börjat klättra uppåt i träden i skogsbacken som skiljer åkermarken från tågdepåbygget på Kärråkra.
– Samtidigt som vi begränsade branden här stack elden fort bortåt andra hållet så det var viktigt att möta den, säger han.
Brandförloppet fick dessbättre ett snabbt slut i och med att elden nådde grus- och schaktmassorna vid tågdepåbygget.
– Där var en naturlig begränsning, så att säga, menar Christian Thulin.

Strax efter klockan 17 på fredagskvällen kunde han och kollegorna lämna det brandhärjade området.
En dryg timme senare skulle en helikopter som begärts in från Växjö anlända för att vattenbomba området.
– Det är så oerhört varmt i marken efter branden och detta ska förhindra att branden blossar upp igen, konstaterar Christian Thulin.
Det rör sig om en yta av ungefär 100 gånger 300 meter som brunnit. Ett ungefär tre gånger så stort område vattenbombades.

Markägarna misstänker att elden startade i samband med tröskning, men om det verkligen var anledningen är än så länge oklart.
Tobbe Nilsson, som arrenderar marken där elden bröt ut, berättar att tröskningen hade fortsatt på en annan åker när samtalet om branden kom.
– En kvart efter att vi åkt från stycket med tröskan ringde grannen och sade att det brann. Det är chockerande att det kan gå så fort. Frågan är vem som vågar sätta sig i tröskan nästa gång, säger han.

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...