Daniel Sirensjö, nummer två från vänster, tillsammans med franska kollegor.Foto: Privat

Sirensjö axlade tung roll i Ljusdal

Hässleholm/Ljusdal Hässleholms räddningschef Daniel Sirensjö har under veckan axlat uppdraget som operativ chef i insatsen mot bränderna i Ljusdal.
– När 600 man går på under morgonen måste de veta vad de ska göra, berättar han.

Telefonsignalen når fram till ett klassrum på en skola i Ljusdal. Framför sig har Daniel Sirensjö skolbänkar med namnskyltar tillhörande barnen i klassen. Utanför fönstret patrullerar säkerhetspersonal och på skolgården har stora militärtält slagits upp.
Bränderna har dramatiskt förändrat den lilla kommunen i Hälsingland. Skolan klassas nu som ett skyddsobjekt och fungerar som en så kallad ”base camp” för släckningsinsatsen.
– Det är nästan surrealistiskt, säger Daniel Sirensjö.
– Det är en sådan enorm apparat, så många som gör ett fantastiskt jobb. Allt från att laga mat till att vara ute och delta i släckningsarbetet.

Hässleholms räddningschef har precis fått i sig lite mat och sovit några timmar när vi hörs av.
Arbetspassen är långa, från åtta på kvällen till klockan åtta på morgonen.
Flera hundra brandmän deltar under ett sådant pass och måste veta vad som ska uträttas.
– När vi kom hit var det mest akuta att få grepp om vad som hände – och sedan att få stopp på det. Det är enorma avstånd här. Man får ha en väldigt stor framförhållning, säger Daniel Sirensjö.
– Själva brandområdet där det har brunnit är en kvadratmil i fyra sektorer.

I den operativa ledningen gäller det att hela tiden analysera och avgöra var styrkorna gör mest nytta. Många aktörer är inblandade. Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Kustbevakningen och flera andra myndigheter bidrar på olika sätt. Att ge direktiv till styrkor från europeiska länder som Polen, Frankrike och Finland är också en del av jobbet.

Från hemtrakterna fortsätter räddningstjänsterna i nordöstra Skåne att bemanna en femmannastyrka i fyradagarsperioder.
Insatsen förlängdes nyligen två veckor.
– Jag hade tre platser till Hässleholm i den här brandgruppen och jag fick 23 som direkt sa att de ville åka, så vi fick lotta ut platserna, säger Daniel Sirensjö.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

  • Ja (60%, 252 Röster)
  • Nej (40%, 166 Röster)

Antal röster: 418

Loading ... Loading ...