GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

130 meter långt lastfartyg på grund i Öresund

Skåne Ett lastfartyg gick på fredagskvällen på grund utanför Helsingborgs hamn. En man misstänks nu för grovt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik.
Publicerad 4 augusti 2018 • Uppdaterad 30 november 2021

Vid 23.30 på fredagskvällen körde ett lastfartyg på grund i Öresund, utanför Helsingborgs hamn. När Kustbevakningen fick kontakt med befälhavaren uppträdde han berusat och medtogs för provtagning. Han är misstänkt för grovt sjöfylleri och vårdslöshet i sjötrafik. Mannen häktades på söndagen då tingsrätten bedömde att det fanns en flyktfara, uppger SVT Nyheter. Mannen är bosatt i Ryssland.

På lördagsmorgonen berättade Carina Hall, ledningscentralbefäl på Kustbevakningen, att man höll på att söka av fartygets skrov.

– Fartyget står på grund på en sandbank. Vi har två fartyg på plats och ingen olja har observerats. Det är lovande att den står just på en sandbank. Vi undersöker skrovet med dykare, säger hon.

Innan lunch konstaterade Kustbevakningen att skrovet inte hade några skador, rapporterar Sveriges Radio.

Det tog ett tag innan kustbevakningen fick kontakt med fartyget. Kustbevakningen ska under en tid försökt att få kontakt med befälet om att fartyget var ur kurs, genom att köra bredvid fartyget med bogserbåt och tuta. Man fick ingen kontakt och båten körde på en sandbank och fastnade. Båten är 130 meter lång och 17 meter bred.

– Vi försökte påkalla uppmärksamhet flera gånger för att få fartyget att byta kurs, men det reagerade inte. Alla ombord är dock oskadda, alla mår bra, säger Fredrik Nordanslätt, kommunikatör på Sjöfartsverket, till Kvällsposten.

När det kommer till bogsering av fartyget säger Carina Hall från Kustbevakningen att det måste inväntas ett beslut från det försäkringsbolag som fartyget är registrerat på gällande vem som ska stå för bogseringen.

Fartyget är lastat med 5000 ton vete och har sina bränsletankar i aktern. Fartyget gick på grund med fören. Transportstyrelsen diskuterar bärgningen med försäkringsbolaget. Kustbevakningen kommer att vara kvar på platsen för att bevaka bärgningen, meddelar de via sin hemsida.

4 bilder
Bogserbåtar på plats vid det 130 meter långa fartyget BBC Lagos som gått på grund utanför Råå vallar sent på fredagskvällen. 
Foto: Johan Nilsson / TT
Båten ligger på grund utanför Råå.
Foto: Johan Nilsson / TT
Det 130 meter långa fartyget BBC Lagos ligger kvar på grund utanför Råå vallar på lördagsmorgonen. 
Foto: Johan Nilsson / TT
Foto: Kustbevakningen
Bogserbåtar på plats vid det 130 meter långa fartyget BBC Lagos som gått på grund utanför Råå vallar sent på fredagskvällen. 
Foto: Johan Nilsson / TT
Båten ligger på grund utanför Råå.
Foto: Johan Nilsson / TT
Camilla Landin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.