GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Loppis och auktion i Finja

Hässleholm • Publicerad 4 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Vid 13-tiden var parkeringen in till loppisen full av bilar. Loppisen och den traditionsenliga auktionen i Finja har blivit ett mycket populärt arrangemang. På loppisen säljs bland annat kläder, lampor, konst, möbler, böcker och tidningar.

De lite mer dyrbara sakerna säljs sedan på auktion. I år auktionerades det bland annat ut ett gustavianskt möblemang och mopeder. Möblemanget såldes för 1700 kronor och mopeden för strax över 3000 kronor.

– Alla pengar vi får in på loppisen går tillbaka till föreningens verksamheter. Loppisen och auktionen är bara en av våra intäkter. Men den är oerhört viktig för hela föreningen. Den gör så vi kan ha lägre avgifter för våra medlemmar, säger Johan Hammarqvist.

Trots att det är en varm dag i Finja har besökarna tagit sig till loppisen. Ett vanligt orosmoln vid för fint väder att besökarna hellre går till stranden och badar. Men i år är Johan Hammarqvist nöjd med uppslutningen.

– Förra året var det jättedåligt väder med regn och blåst. Men i år har det varit väldigt mycket folk här och bra försäljning. Vi kan tyvärr inte säga hur mycket vi har samlat in än, berättar han.

Allt som samlas in till loppisen och auktionen har blivit skänkt till föreningen. Finja IF har en ”loppistelefon” dit folk kan ringa och be föreningen om att hämta saker som kan säljas på loppisen. Många i byn kommer också dagarna innan loppisen och lämnar in saker. Det tar ungefär ett år för föreningen att få i tillräckligt många prylar. De sakerna som skänks och som man bedömer att man kan få mer pengar för går till auktionen.

– Vi börjar arbetet med att samla in saker till nästa års loppis redan nu faktiskt. Detta bygger på människors välvilja och engagemang för föreningen. Vi har ju ett fotbollslag som spelar i division 7 och en 60-tal ungdomar som träbar här på idrottsplatsen. Så dessa intäkter är otroligt viktiga för föreningen och det är mycket tack vare folket i byn som hjälper till, menar Johan Hammarqvist.

Jonas Hammarqvist har varit delaktig i loppisen i tolv år. Men Finja IF har anordnat den i över 30 år.

– Vi har faktiskt åkt hit från Malmö för att gå på loppisen. Man hittar alltid fina saker här, säger Kristina Friberg.

8 bilder
Jimmy Friberg och Jenny Friberg på Finja Loppis
Teodor Tholle och Linnéa Lindqvist Fant hade fyndat både klassisk musik på LP och en cykel för 100 kronor.
Adam Alin kom till loppisen för att hitta en fläkt. Han fick gå hem med nya stolar och bord istället.
Kristina Friberg och Caroline Lindberg från Malmö har varit på loppisen i Finja flera gånger.
Lördagens höjdpunkt för många besökare är auktionen.
Det var första gången som säljare för Erling Larsson, Matilda Larsson och Henning Hammarqvist på loppisen.
Loppisen i Finja har arrangerats i byn i över 30 år. Alla pengar går till Finja IF som driver idrottsplatsen i byn. 
					FOTO: ALICE HERMANSSON
Finja Loppis
Jimmy Friberg och Jenny Friberg på Finja Loppis
Teodor Tholle och Linnéa Lindqvist Fant hade fyndat både klassisk musik på LP och en cykel för 100 kronor.
aliher
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.