Annons

Ansvaret skickas vidare

hässleholm Som Norra Skåne tidigare skrivit om har personal på särskilt boende i kommunen uppgett att det är mycket påfrestande för både de boende och för personal att vistas och arbeta i varma lokaler utan luftkonditionering. Vem som ansvar för att se till så att boende och personal får det bättre är svårt att få ett enhälligt svar på.
Hässleholm • Publicerad 6 augusti 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Än så länge har ingen diskussion förts mellan parterna som är ansvariga för lokalernas värme för särskilt boende i kommunen.Foto: NTB scanpix/TT/Gorm Kallestad
Än så länge har ingen diskussion förts mellan parterna som är ansvariga för lokalernas värme för särskilt boende i kommunen.Foto: NTB scanpix/TT/Gorm Kallestad

– Det är också fastighetsägarens ansvar, våra lokaler är som vanliga hyreslägenheter. Det sa enhetschef för särskilt boende i Hässleholms kommun Maria Elfblad i en artikel om värmen på särskilda boenden i kommunen, som Norra Skåne skrev om i förra veckan.

Merparten av särskilda boenden i kommunen står Hässlehem AB som hyresvärd för; Ehrenborg och Högalid i Hässleholm, Hemgården i Tyringe, Björkhagen i Sösdala, Skansen i Vittsjö, Solgården i Hästveda och Nybo och Lyckåsa i Bjärnum.

Annons

Kommunen i sin tur äger alla aktier i Hässlehem AB, och tekniska förvaltningen hyr de åtta kommunala särskilda boendena av Hässlehem.

Tidningen ringde upp Hässlehem för att fråga vilket ansvar de har när boende och personal upplever att värmen i lokalerna är problematisk.

– Vi har ansvaret att tillhandahålla det som kommunen beställt. Det här får bli en ny diskussion, men i nuläget har det inte kommit upp någon diskussion, säger VD Stephan Persson.

Stephan Persson menar att han inte blivit kontaktad av kommunen i frågan.

– Det måste starta från kommunens sida. Vi kan inte tala om hur det ska bli för framtiden, säger han.

Han menar också att oavsett om han blivit kontaktad av kommunen hade man inte kunnat göra investeringar som exempelvis inbygd luftkonditionering i nuläget, utan endast för framtiden.

– Att installera luftkonditionering så här snabbt hade inte varit möjligt i så stora anläggningar. Det är ett extremt läge. Ingen var förberedd på en sån här sommar, säger Stephan Persson.

Ingen av de särskilda boende som Hässlehem är hyresvärd för har inbyggd luftkonditionering.

– Det fanns inga sådana krav på att det skulle finnas när vi tog över hyreshusen, säger Stephan Persson.

Avdelningschef på tekniska förvaltningen, Tobias Oscarsson, menar att Hässlehem är fastighetsägare och att de har ett ansvar att se till så att hyresgästerna har det bra.

Annons

– Vi (tekniska förvaltningen, reds. anm.) är inte den juridiska fastighetsägaren. Hade jag varit fastighetsägare hade jag velat se till så att hyresgäster har det bra, säger Tobias Oscarsson.

Vad är ert ansvar, som hyr fastigheterna för särskild boende av Hässlehem?

– Vi har ett antal fastigheter som vi ansvarar för att sköta, mest kontor och skolor, men vi har inte ansvar för att sköta de särskilda boendena, säger Tobias Oscarsson.

Han menar att det ansvaret vilar hos både omsorgsfövaltningen och hos fastighetsägaren Hässlehem, men för att en diskussion ska bli av måste det starta med omsorgsförvaltningen.

– Behovet måste komma från omsorgsförvaltningen som är närmast brukarna, säger Tobias Oscarsson.

Han uppger att han inte blivit kontaktad av omsorgsförvaltningen personligen om att värmen i lokalerna är ett problem.

– Jag har inte fått någon sådan indikation från verksamheten. Men jag förstår att det måste vara tufft för dem där. De kanske har påtalat detta för Hässlehem, det vet inte jag, säger han.

Kan inte initiativet till diskussion komma från er på tekniska förvaltningen?

– Det ska ju komma från dem som är närmast. Den som är verksamhetsansvarig. De som kan se vad som behöver göras. Sen är vi öppna för dialog, säger han.

Han menar att tekniska förvaltningen fungerar som mellanhand och bara är en part där flera parter är inblandade.

Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons