Misstänkt djurplågeri ska ha varit hundbett

Osby Två personer greps misstänkta för att ha misshandlat ett får strax utanför Osby under söndagskvällen.
Efter att ha förhörts släpptes de dock och polisen har ändrat sin bild av händelsen.
Nu tror de snarare att det rör sig om en hund som har gått till attack mot fåret.

Vid 20-tiden på söndagskvällen åkte polisen till Näset, strax söder om Osby, efter att ha mottagit vittnesuppgifter om att några personer var i full färd med att skada ett får.
När polisen anlände till platsen anträffades ett skadat får samt sex personer, varav två av personerna hade blod på sina kläder. Inledningsvis riktades misstankar om djurplågeri mot de två personerna med blod på kläderna och därför greps de av polisen.

Några timmar senare tog bilden av händelsen istället en annan vändning efter att förhör hållits med de gripna männen.
Där framkom uppgifter om att de snarare ska ha försökt att skydda fåret från en attackerande hund. Hunden ska ha tillhört sällskapet på platsen, men inte någon av de två personerna med blod på kläderna.
– Enligt den information jag fått släpptes de två som greps i natt av inre befäl i Kristianstad och det finns i nuläget ingen misstanke om brott, säger förundersökningsledaren Jakob Lexell.

Uppgifterna till polisen gör gällande att skadorna fåret drabbats av är av sådan art att de kan tänkas ha orsakats av en hund.
– Fåret ska ha fått en blodig sårskada från näsborren ner till munnen och var även halt. Skadan kan mycket väl överensstämma med ett hundbett, säger Jakob Lexell.

Den första anmälan om djurplågeri har således lagts ner. Istället kommer sannolikt händelsen att rubriceras om till brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter. Jakob Lexell förklarar även att det kan komma att bli aktuellt med ett civilrättsligt avgörande om brott inte kan anses vara begånget.
Fåret ska ha tagits till veterinär för att undersökas och polisen hade inga ytterligare uppgifter om skadeläget vid lunchtid på måndagen.

Senaste nytt omOsby