Avråder från bad i Bosarpasjön

sösdala Algtillväxten i badsjöarna är ovanligt omfattande i år. Nu har Bosarpasjön vid Sösdala drabbats av ett utbrott och på tisdagen satte kommunen upp skyltar som avråder från bad i sjön.

Inte så kul för alla campare och de som hyrt stugor i omgivningen och som sett fram mot bad i Bosarpasjön.
Tatjana Boric från Malmö är lite besviken.
– Vi har hyrt ett hus och precis kommit hit med barnen. När vi kom ner till sjön i morse så var det fullt med grön algegga, berättar hon.

Henrik Svensson, t f avdelningschef på fritidsförvaltningen inventerade Bosarpasjön på tisdagen. Tidigare på morgonen hade hans kollega tagit prov på vattnet i sjön.
– Jag har satt upp en skylt vid sjön som avråder från bad. Det är fläckvis med grönalger i vattnet, men de är inte giftiga. Barn och hundar ska helst inte bada i vattnet, eftersom det jan ge klåda, diarré och andra besvär, förklarar Henrik Svensson.
Fritidsförvaltningen undersöker alla badsjöar i kommunen med jämna mellanrum under sommaren.
– Ett gott råd är att undvika bad om man ser att vattnet är grönt och siktdjupet är dåligt, säger Henrik Svensson.

Algblomningen startade tidigt i år och drabbar alla sjöar. På tisdagen var det fint vatten i Björkviken med det var grönmjölkigt vid Mjölkalånga i Finjasjön.
– Det är vanligt att algerna dyker upp på olika platser i en sjö. Man får vara vaksam, menar Henrik Svensson.
Vattenproverna visar om det är bakterier i vattnet. Vill man veta vattentillståndet i kommunens alla sjöar kan man gå in på www.havsvatten.se.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...