Annons

Med smak av Mellanöstern

Hässleholm Kolgrillat kött och bröd direkt från tandooriugnen. Det är några av de viktigaste ingredienserna när Mohamad ”Moe” Malla ger sig in i kampen om restauranggästerna i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 7 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Inom kort slås dörrarna upp till Restaurang Damaskino i lokalen där elefantöra under många år var den stora favoriten.

Restaurangen kommer satsa stort på lunchservering men ska även ha à la carte på kvällstid och avhämtning. Maten som serveras har smak av Orienten.

Annons

– Det blir en libanesisk, syrisk och turkisk mix och allt ska tillagas från grunden, säger Moe Malla.

Trots att det här är den första restaurangen han driver har han stor kunskap och kännedom om branschen.

– Min familj har restaurang i Köpenhamn och jag har alltid önskat mig en egen, förklarar han.

För att drömmen skulle kunna gå i uppfyllelse satte han sin lillebror på att leta upp ett passande ställe. Efter att ha avfärdat två andra objekt för att de var för små föll valet på före detta restaurang Elefanten i Hässleholm.

– Jag kom hit och tittade och föll för restaurangen direkt. Allt fanns: maskiner, cirka 100 sittplatser och en stor källare, säger han.

Dessutom går den mat han specialiserar sig på, orientaliskt kök med kolgrillat kött, inte att finna i närområdet, så han hoppas på en hel del gäster även från Kristianstad och andra orter i vår del av Skåne.

Nu har kökets spisar, ugnar och övriga maskiner fått sällskap av en gigantisk kolgrill av turkisk modell och en tandooriugn för bakning av naanbröd.

Båda stationerna kommer att skötas av proffs inom sina respektive områden.

– I Mohamad Tous har jag hittat en duktig kock som kan laga orientalisk mat och han är expert på kolgrill. Att hitta någon som kan baka bröd var inte lätt, men till slut hittade jag en i Ängelholm. Så jag snodde honom, säger Moe Malla och skrattar.

Vare sig grillen eller tandooriugnen är gömda ute i köket – nej, här lagas maten inför öppen ridå.

Annons

– Grillspetten ska ligga i kyldisken så kunderna själva kan välja vilket de vill ha, brödet bakas direkt efter beställning och kocken skär salladen inför deras ögon så man kan följa hela processen. Jag har också tagit bort dörren till köket så gästerna ska kunna se hur maten lagas.

Att träda in i restaurangen ska också vara en upplevelse, med fin dukning och arabisk musik i bakgrunden.

– Lite som att komma utomlands, säger Moe Malla.

Går allt som det ska slår restaurangen upp dörrarna redan på lördag.

– Mitt team är på plats och allt är klart. Nu väntar vi bara på att ventilationen ska bli klar, säger Moe Malla.

bild 1/2
Restaurang Damaskino slår snart upp portarna.
Den stora kolgrillen av turkisk modell har fått en framträdande plats i restaurangen. – Jag vill visa svenskarna vår mat, säger Mohamad ”Moe” Malla, som har sina rötter i Libanon och är uppvuxen med Mellanösterns smaker. Foto: Pernilla Ekdahl
Restaurang Damaskino slår snart upp portarna.
Den stora kolgrillen av turkisk modell har fått en framträdande plats i restaurangen. – Jag vill visa svenskarna vår mat, säger Mohamad ”Moe” Malla, som har sina rötter i Libanon och är uppvuxen med Mellanösterns smaker. Foto: Pernilla Ekdahl
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons