Medlemmar i Muf. Foto: TT

Rutten intern kultur

Moderata ungdomsförbundet har problem med interna trakasserier och mobbning. Detta enligt flera vittnen. Personerna vittnar om att partiet inte utreder händelserna på ett rimligt sätt, utan lämnar de utsatta att värja sig mot trakasserier och ryktesspridning.
Ingen förening kan se till att medlemmarna aldrig någonsin beter sig illa. Ibland går det med någon som inte kan uppföra sig ordentligt, det är oundvikligt. Det avgörande är hur man tacklar det. Om någon säger sig ha blivit utsatt för ett övergrepp och inget görs visar det i bästa fall på bristande rutiner och i värsta fall på en rutten tystnadskultur. Ungdomsförbundens påläggskalvar tar med sig den kultur de formas i till moderpartiet. Om man inte markerar mot beteendet riskerar man att befordra en generation mobbare rakt in partistyrelsen. Varför ett parti som vill vara statsbärande (om man antar att det är möjligt även utan Fredrik Reinfeldt) riskerar att man förstärker ett sådant beteende är svårbegripligt.
Även då övergreppet tagits på allvar och saken utretts har den anklagade kunnat fortsätta som vanligt. I ett av fallen har en anklagad dykt upp på partifunktioner som vanligt trots att det fattats beslut om att hen ska hållas borta från partiets evenemang. Hen har till och med använts som affischnamn för partiet utan att någon lagt sig i.
Muf:s ordförande Benjamin Dousa säger att han och partiet tar problemen på yttersta allvar. Det borde de ha gjort redan från början. Att en endast fjortonårig flicka säger sig ha blivit itrattad alkohol och utsatts för sexuella övergrepp av en av förbundets (betydligt äldre) medlemmar och sedan blivit baktalad och ignorerad borde få det att vända sig i magen på en normalt fungerande människa. Så varför gjorde det inte det? Att vara ångerfull under en valrörelse är lätt, särskilt när man inte har något val, eftersom man blivit avslöjad. Förhoppningsvis leder den negativa publiciteten till att man tar itu med mobbarkulturen. Den är mycket genant för ett parti som kallar sig ”den vuxne i rummet”.

×