Finansmarknadsminister Per Bolund på cykel. Foto: TT

Ta med sommarens vanor

Sommaren har varit skrämmande, med värmerekord, extrem torka, våldsamma skogsbränder, missväxt och nödslakt. Det har fått oss att inse klimatförändringarnas allvar. Som en del av lösningen kan vi ta med oss sommarens klimatsmarta vanor in i vardagen:

1 Kombinera färdslagen. Under sommaren har vi cyklat till stranden, åkt dressin, tagit skärgårdsfärjan och gått på sköna promenader. Smartare resmönster är en viktig del av klimatarbetet.

2 Dela. Sommartid delar vi stuga med släktingar eller hyr av människor vi inte känner. Ungarna bor inneboende i samband med fotbollsturnering eller ett läger. Vi lånar verktyg av grannen som lånar grillen av oss. Kan vi i vardagen bli bättre på att dela med varandra, får vi ett resurseffektivt samhälle samtidigt som vi får både tid och pengar över för annat.

3 Prioritera upplevelsen. Sommartid konsumerar vi mindre prylar och mer upplevelser; festivalen, dagarna på stranden, släktträffen … Klimatmässigt är det för det mesta bättre än att köpa fler saker vi inte behöver – och roligare! Kan vi hålla fast vid det när butikerna lockar med rea är mycket vunnet.

4 Ät medvetet. Sommartid äter vi mer lokalt – det må vara polkagrisar i Gränna, palt i Piteå eller smørrebrød i Köpenhamn. Vi äter också mer sådant vi odlat, fiskat eller plockat själv, alltifrån smultron och kantareller till abborrar och gös. Det lokalt producerade är ofta bättre både för klimatet och hälsan. Om vi gör det till en vana i vardagen sänker vi klimatpåverkan för mat, särskilt när vi minskar på rött kött till förmån för fisk och grönsaker.

5 Natur i vardagen. De flesta av oss vistas mer i naturen under sommaren. Naturkontakt är viktig eftersom vi vet att man värnar det man känner till. I Sverige är vi så lyckligt lottade att de flesta har grönområden i närheten av sitt boende och sin arbetsplats – utnyttja det för att få natur i din vardag!

6 Skörda solen. I den rekordvarma sommaren har många avstått från att resa söderut för att finna värmen, och därmed sparat pengar och klimatet. Investera besparingarna i solceller så skördar du sol även efter semestern, och gör klimatet en tjänst under årtionden framöver.

7. Samarbeta för klimatet. Många av oss har personligen drabbats av hettan, torkan och bränderna – och ännu fler har engagerat sig för att hjälpa till med alltifrån att släcka bränder till att hitta djurfoder eller stödköpa från svenska bönder. Ska vi klara klimatutmaningen behöver vi samarbeta – ta med andan in i vardagen!

Klimatutmaningen kräver kraftfull politik – engagerade medborgare räcker inte. Men vi kan visa vägen, genom att ta med sommarens klimatsmarta vanor in i vardagen!

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×