GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

94-åring nekas äldreboende

HÄSSLEHOLM Hade först behövt ansöka om hjälp från hemtjänsten.
Hässleholm • Publicerad 8 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

94-åringen påpekar att han lider av ryggbesvär, högt blodtryck, hjärtflimmer och nedsatt hörsel. Han har trygghetslarm men i övrigt ingen hjälp från hemtjänsten.

Nu när han vill flytta in på ett särskilt boende tillsammans med sin hustru, som beviljats en plats, ligger det honom i fatet att han hittills klarat sig utan hjälp.

Omsorgsnämnden konstaterar i sitt beslut att det inte kommit in någon ansökan om hemtjänst och att det därmed saknas underlag som styrker hans behov av tillsyn och omvårdnad dygnet runt.

Detsamma säger förvaltningsrätten, dit han överklagat. När mannen informerats om att han kan få hjälp i hemmet har han uttryckt önskemål om att klara sig utan. Enbart hög ålder är inget skäl för att få flytta till ett äldreboende.

Mannens hustru har beviljats plats på ett särskilt boende och parboende, vilket innebär att makarna kan fortsätta att bo tillsammans men bara hon har rätt till personalens omvårdnad. Hustrun har dock tackat nej eftersom erbjudandet inte fanns på den önskade orten.

Förvaltningsrätten lutar sig delvis på detta beslut då den slår fast att mannens oro och behov av trygghet kommer att tillgodoses när han bor i parboendet.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.