Ärligt besked av Lunds miljöpartister

När Miljöpartiet i Lund höll presskonferens om framtiden pratade de som vanligt klimat, men också kostnaden för de omställningar som krävs för att Lunds innerstad ska bli mer klimatvänlig. Det är uppfriskande med tydliga besked även under en valrörelse, då det förmodligen hade varit mer strategiskt att försöka tona ned kostnader.
Svensson-Smith och kompani förslår ett antal klimatvänliga förändringar och är öppna med att det kostar pengar med så stora omställningar som kommer att krävas för att man ska komma någon vart. Beskedet om att alla beslut som tas i Lund ska vara ”klimatsmarta” om de kommer till makten var visserligen vagt. Men konkreta åtgärder som att Bangatan och Klostergatan blir bilfria finns det nog väljarstöd för.
Svensson-Smith menar att klarspråket markerar en omläggning av strategin för MP i Lund. De kommer inte längre måna om att inte uppfattas som alarmistiska, utan vill bli tydliga med att världen står inför ett klimathot som påverkar alla och att det kommer att krävas kraftfulla åtgärder för att motverka det. Pragmatismen syns också i att Svensson-Smith säger att Miljöpartiet är berett att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna för att baxa Lund i klimatvänlig riktning. Det är en bra idé att tala klarspråk. Väljarna vet då vad de får, särskilt med tanke på att Miljöpartiet på riksnivå har misslyckats med att visa framfötterna för klimatmedvetna väljarna.

Martina Jarminder

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ska du på festival i sommar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar