Kriminologen, tv-profilen och författaren Leif GW Persson kommer till Europaforum. ARKIVBILD
Cecilia Malmström (L), Sveriges EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor. FOTO: AP/Geert Vanden Wijngaert
Ann Linde (S), Sveriges EU- och handelsminister.PRESSBILD

Europaforums program nu spikat

Hässleholm Programmet för årets upplaga av Europaforum i Hässleholm 27-30 augusti är nu släppt.
Bland årets deltagare märks bland annat folkkäre kriminologen Leif GW Persson och tunga EU-politiker som Ann Linde (S) och Cecilia Malmström (L).

När årets upplaga av Europaforum samlas är det under temat ”Vägval för framtidens Europa: en ny spelplan för EU”.
Under fyra dagar och 25 programpunkter ryms olika perspektiv och frågor för deltagarna att ta sig an. Där finns också kultur i form av musikinslag och visning av europeisk film. Programpunkterna går från lokalt till globalt plan.
Från lokalt anknytande passet ”vägen ut i Europa” om svenska snabbtågsplaner – till ett seminarium där ambassadörer från Österrike, Danmark och Belgien diskuterar sina visioner om EU-samarbetet.

Det är ingen hemlighet att EU prövats hårt av flyktingkris, Storbritanniens pågående EU-utträde och växande i EU-skepsis i flera medlemsländer under senare år.
Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) medverkar i ett pass om demokrati och populism i Europa. Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström (L) deltar bland annat i ett seminarium om ett EU-gemensamt asylsystem, i vilket även migrationsminister Heléne Fritzon (S) är panelist.
Andra EU-parlamentariker, forskare och experter kommer att fylla de olika panelerna. Men mest välkänd är kanske kriminologen och författaren Leif GW Persson som känns igen från SVT-succén Veckans brott.
Han kommer att diskutera hur EU och medlemsländerna bör agera för att hantera brottslighet som rör sig över nationsgränserna.
Men till en början kommer politiken och byråkratin att läggas åt sidan. Denna femtonde upplaga av Europaforum kommer att inledas med en minnesstund för bortgångne Lorenz Pucher, en av Europaforums grundare.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du premiärbadat för året?

Loading ... Loading ...