M-politiker bad kollega om förtur i bostadskön

Malmömoderaten Karin Olsson, ledamot i Trygghets och Säkerhetsberedningen, bad sin socialdemokratiska kollega Andreas Schonström om att hjälpa hennes familjemedlemmar att få en lägenhet.
Hon avgick onsdagseftermiddagen.

Det var på tisdagen som kommunalrådet Andreas Schönström (S) fick ett mejl från politikerkollegan Karin Olsson (M). De har båda suttit i Trygghets och Säkerhetsberedningen i Malmö.

I mejlet förklarade Karin Olsson att hennes son skulle flytta till Malmö och att han behövde en bostad. Hon bad också Andreas Schonström om hjälp med att ordna en bostad åt sonen hos Riksbyggen.

”Ursäkta att jag stör men jag behöver Din medmänskliga hjälp.” inledde Karin Olsson mejlet.

Andreas Schönström svarade dock nekande på mejlet och tog samtidigt avstånd från hennes vädjan.

”Jag måste uttrycka min stora förvåning över det du skriver. Den tjänst du ber mig om ska inte förekomma i någon del av Malmö stads organisation eller i någon annan av samhällets institutioner.” skrev Schonström.

När tidningen når Andreas Schönström berättar han att Karin Olsson också ringde upp honom efteråt och bad om samma tjänst igen.

– Jag blev chockad och förvånad och sedan arg. För mig är det otänkbart att man gör så här. Vi ska bygga ett samhälle för alla, men det bygger på att alla lyder under samma regler. Som politiker agera så som man tycker att samhället ska fungera. Samma regler ska gälla för alla, säger han.

Peter Ollén sitter som kretsordförande på Malmömoderaterna och har arbetat tillsammans med Karin Olsson i flera år. När tidningen ringde upp honom vid 15.30-tiden på onsdagen hade han ännu inte kommit i kontakt med Karin Olsson.

Han reagerar starkt på det inträffade.

– Detta är helt emot vad vi står för. Som politiker ska du företräda andra människor och vara en stödjande hand för de som inte själva kan tala för sig. Detta förtroende ska naturligtis aldrig uttnyttjas i egen favör vid något tillfälle, säger Peter Ollén.

– Vi förutsätter att hon avsäger sig sina uppdrag, hade det varit jag så hade jag gjort det.

Han betonar dock att Karin Olssons varit en driven person i partiet under sin tid som aktiv.

– Detta är en genuint engagerad person som jobbat på arbetsförmedlingen i hela sitt liv och som med hjälp av sitt kontaktnät och erfarenheter har försökt att hjälpa folk i sin omgivning, säger Peter Ollén.

Minuter efter samtalet med Skånskan skickade Peter Ollén ett sms med beskedet om att Karin Olsson avsagt sig sina uppdrag som politiker.

Skånskan har sökt Karin Olsson för en kommentar, men utan resultat.