En Boeing 737-800 från Ryanair på väg in för landning. Foto: TT

Strejk ett faktum för Ryanair-piloter

Inrikes På fredag endagsstrejkar Ryanairs piloter i Sverige då bolaget fortfarande inte inlett förhandlingar om att teckna kollektivavtal.

Svenska Ryanair-piloter har tidigare hotat med att endagstrejka den 10 augusti, fredag. Ett löfte som fortfarande står kvar.

Hela 22 avgångar och ankomster är inställda till och från Skavsta i Stockholm, rapporterar Sveriges Radio.

Orsaken till endagsstrejken är att svenska Ryanair-piloter inte har rätt till bland annat avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler. Något man genom fackförbundet Svenska pilotförening, SPF, försökt förhandla fram tillsammans med Ryanair.

Men något samarbete mellan SPF och bolaget har inte gått igenom. Ryanair vill nämligen inte förhandla med fackförbundet utan vill enbart diskutera direkt med piloterna, rapporterar Sveriges Radio.

– För närvarande pågår inga förhandlingar mellan Svensk Pilotförening och Ryanair. Medlingsinstitutet är ju inkopplat sedan förra veckan med anledning av den varslade konflikten. Men tyvärr har medlaren inte lyckats komma igång med medlingen och det beror helt enkelt på att Ryanair vägrar fortsätta träffa SPF med de företrädare som vi väljer, säger Martin Lindgren, ordförande i SPF, till Sveriges Radio.

De passagerare som berörs av strejken har informerats och erbjudits pengarna tillbaka eller ombokning av sin resa.