En annan förändring i Vem vet mest är att pulten som programledaren står bakom fick höjas. – Jag kunde ju inte stå där och vara kutryggig, säger Johan Wester som med sina två meter är en bra bit längre än förra programledaren. Foto: Bo Håkansson/Sveriges Television

”Underbart hopplöst upplägg”

Frågesportprogrammet Vem vet mest? är tillbaka i SVT, men nu som lördagsunderhållning. Ny programledare är Johan Wester, som gillar kunskap.
– När man sysslar med humor är man beroende av att publiken har en allmänbildning, säger han.

Han behövde ingen betänketid när han fick frågan om han kunde tänka sig att leda programmet, men då visste han inte riktigt vad han gav sig in på.
– Redan i samband med att jag testades för jobbet fick jag en känsla för hur underbart hopplöst upplägget är. Det är så otroligt mycket som ska passera hjärnan under ett sådant här program: så många frågor, så mycket som ska uttalas rätt, vem ska ha ordet, vad är poängställningen? Jag var helt slut efter inspelningarna, säger han och fortsätter:
– Å andra sidan, att få hantera mycket information, prata med folk, lyssna och improvisera är ju sådant jag gillar.
Den 11 augusti drar programmet igång igen, med lördagar som ny sändningsdag och avsnitt som utökats från en halvtimme till 45 minuter. Nytt är också att det lagts till ytterligare en rond, där det gäller att vara lite taktisk.

Hur känns det att ersätta Rickard Olsson, som lett programmet i många år?
– Går det ens att ersätta någon som satt en sådan prägel på programmet? Men jag har inte i uppgift att vara Rickard, hur bra han än är, utan att vara mig själv. Så det var bara att ge sig in i kaoset och köra. Jag har gjort vad jag kunnat för att hålla fanan högt, säger Johan Wester.

Vad har du själv för relation till frågesport?
– Jag är väldigt förtjust. Jag tycker om kunskap, att tävla och att leka. Jag samlar på frågespel, har massvis. I sommarhuset har jag en liten låda spel på toaletten så där kan man sitta och koppla av och svara på frågor. Ibland ger jag mig själv i uppgift att klara fem av sex frågor på ett kort innan jag får resa mig och gå ut. Då kan det ta ett tag, säger han och skrattar.

Med två segrar i På Spåret (2007-08 med Anne Lundberg och 2008-09 med Lisa Syrén) har han redan bevisat att han besitter en hel del kunskap, men finns det då några ämnen han är särskilt bra på?
– I Trivial Pursuit och Quizkampen är ämnen som historia, geografi, religion och sport hemmaplan. Jag är också ganska bra på konst, musik och sådant. Men när det kommer till populärkultur, filmstjärnor, dataspel, fordon och teknik är jag inte något märkvärdig. Så skådisar från tv-serier och kändisar – shit, vad jag är dålig på det.

Blir man inte oerhört allmänbildad när man leder ett sånt här program?
– Jag vill inte tro att det är den optimala inlärningssituationen när man står där i full panik och försöker fördela ordet, så om det fastnar vet jag inte. Men det är en fascinerande bredd på frågorna.
Närmast för Johan Wester väntar en del framträdanden under Lund Comedy Festival, som han var med och drog igång tillsammans med sin parhäst Anders Jansson. Annars är det företaget Skånemotor, en samhällsinriktad idéverkstad med syfte att lyfta Skåne som han startade tidigare i år, som får det mesta av hans tid.

Om det blir några fler säsonger för honom i Vem vet mest? vet han inte.
– Men blir det en förlängning skulle det vara ytterst ärofullt att fortsätta leda programmet.