GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sparkrav på 44,4 miljoner går vidare mot fullmäktige

Hässleholm • Publicerad 9 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är en riklig palett av besparingar som tagit form i takt med att nämnderna presenterat sina förslag. Dyrare personalmåltider, nogsam kostnadskontroll och en stram policy för visstider och nyanställningar är några exempel på åtgärder.

Tekniska förvaltningens förslag har dröjt och kom först under tisdagen. För deras del ska 8,1 miljoner hämtas in genom köpstopp, anställningsstopp och stopp för allt underhållsarbete från och med den första september.

Kommunfullmäktige har sista ordet om det samlade förslaget.

Under onsdagen bereddes förslaget i kommunstyrelsen som ställde sig bakom sparåtgärderna med syfte att täppa igen hålen i den kommunala skattkistan.

Dock ville Moderaterna gå längre med besparingar på kommunledningskontoret.

– Vi ville ha en återremiss med anledning av att kommunledningskontorets åtgärder är otillräckliga. Man har bara tittat på fiberavdelningen, vi menar att vi behöver se över hela kommunledningskontoret, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det hela landade i en reservation från partiets sida. Suspekt drag, tyckte Joachim Fors (S).

– I min värld är det märkligt att kommunstyrelsens ordförande är med och tar fram ett förslag till beslut och sedan yrkar på återremiss, säger han.

På kommunstyrelsens pressträff under torsdagens lyftes vilka konsekvenser besparingsförslagen kan komma att få.

De två närvarande företrädarna Lars Johnsson (M) och Joachim Fors (S) menade att både utformning och riskbedömning av besparingsförslagen är en fråga för de enskilda nämnderna.

I en protokollsanteckning kritiserar Folkets väl hela processen. Att som kommunstyrelse kräva åtgärdslistor från nämnderna är ett tecken på dåligt ledarskap, menar det lokala partiet.

Dock utan att själva föreslå ett alternativt tillvägagångssätt.

2 bilder
Joachim Fors (S).	Arkivbild
Kommunalrådet Lars Johnsson (M) vill nu utreda vad området ska användas till.
Joachim Fors (S).	Arkivbild
Kommunalrådet Lars Johnsson (M) vill nu utreda vad området ska användas till.
Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.