GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lärde sig mer om skogen

Hässleholm • Publicerad 10 augusti 2018 • Uppdaterad 29 november 2021

– Är det lärk? Vad är egentligen en lärk? Ska vi svara det?

Elna Håkansson, Nova Nylander och Erik Vinberg är det sista av fyra tipsrundelag som är på skogskollo söder om Hässleholm, med utgångspunkt från Lunnehöjagården. Nu försöker de klura ut vilket av de tre alternativen som är ett barrträd som tappar sina barr på vintern.

Eftersom det är ett skogskollo är det fullt rimligt skogstema på tipsfrågorna.

– Dessutom ska vi leka skogslekar och komma in på vad skogen kan användas till. Man kan ju till exempel göra kläder av viskos som är textil gjort på träfibrer, säger Cajsa Söder.

En annan aktivitet som ligger inplanerad är fladdermusvandring på Hovdala slott.

Tidigare år har samtliga deltagare på kollot haft någon anknytning till Södra. Någon som jobbat för företaget, eller som ägt skog. Men i år har man lyckats locka barn också utanför den egna kretsen.

– Majoriteten har fortfarande någon koppling, men några hade läst om kollot i tidningen, säger Cajsa Söder.

– Vi är ju ett av Europas största skogsföretag, men kooperativt ägt av 51 000 medlemmar, konstaterar Anders Ekstrand, skogsskötselexpert på Södras huvudkontor i Växjö.

Kollot är till för att inspirera barnen och öka deras kunskap om skogen. Bland annat får de lära sig om naturvård och allemansrätten.

– Vi jobbar ju med skogen som kretslopp. Hur man kan använda skogen och samtidigt minska påverkan. Det är faktiskt så att det bara är i norra Europa som skogsarealerna ökar, i övriga världen minskar de. Och skogen är bra för att minska påverkan av växthuseffekten, säger Anders Ekstrand.

7 bilder
Vandring från lunchen vid Trädhuset till Hovdala slott. FOTO: Lars-Åke Englund
Vendeli Ernstedt resonerar med sina lagkamrater. Hela tipsrundan hade skogstema. FOTO: Lars-Åke Englund
Efter att lunchen intagits nedanför Trädhuset gick tipsrundan på väg mot Hovdala slott där fladdermusvandring var inplanerat till kvällen. FOTO: Lars-Åke Englund
Alla deltagande barnen utrustades med ryggsäck, keps och vattenflaska. I värmen uppmanades de att dricka extra mycket. FOTO: Lars-Åke Englund
Erik Vinberg, Nova Nylander och Elna Håkansson är på väg mot nästa tipsrundefråga. Vad är egentligen en lärk? Och tappar den sina barr på vintern? FOTO: Lars-Åke Englund
Anders Ekstrand pekar ut en havsörn i bråk med två glador uppe i luften. FOTO: Lars-Åke Englund
Barnen slår sina kloka huvuden ihop. Vad heter egentligen skogsmaskinen på bilden? FOTO: Lars-Åke Englund
Vandring från lunchen vid Trädhuset till Hovdala slott. FOTO: Lars-Åke Englund
Vendeli Ernstedt resonerar med sina lagkamrater. Hela tipsrundan hade skogstema. FOTO: Lars-Åke Englund
Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.