Tessa Hadley har skrivit en bok för sträckläsning – trots att det inte händer så mycket. Foto: Mark Vessey

Fantastisk berättelse på ett klassiskt tema

Litteratur/recension

BOK
Syskonen
Författare: Tessa Hadley Översatt av: Amanda Svensson
Förlag: Wahlström & Widstrand

Fyra syskon med respektive och barn – och många komplicerade relationstrådar. Och så ett gammalt släkthus på landet där en sista sommar ska tillbringas innan huset eventuellt ska säljas.
Ingredienserna i den brittiska författaren Tessa Hadleys roman Syskonen (The Past) från 2015 är definitivt klassiska och väl använda. Men, vilken fantastisk berättelse hon väver av det!

Jag kan inte låta bli att tänka på svenska Agnes Lidbecks nyutkomna roman Förlåten när jag läser Syskonen. Även hos Lidbeck handlar det om syskon (två systrar), ett släkthus och en sista sommar som ska tillbringas där.
I sin roman gör Lidbeck det avskalade till konst. Det är mycket att ana under ytan och bakom till synes vardagliga dialoger här och precis som titeln har det mesta mer än en betydelse och tolkning. I Syskonen väljer Tessa Hadley den rakt motsatta vägen och låter beskrivningarna flöda – varje person i den ganska stora familjekonstellation ges utrymme att skildras som egen person, i relation till de andra och inte minst i relation till huset och naturen runt. Det är mycket ord men samtidigt lika väl avvägda som Lidbecks.

I första kapitlet i Hadleys roman anländer de fyra syskonen i tur och ordning till huset och bara deras sätt att anlända ger läsarna en ingång till dem. Storasyster Harriet är först men på plats utanför berättelsen.
Vi vet att hon är där för att mellansystern Agnes som anländer som nummer två konstaterar, medan hon letar efter husnycklarna som hon glömt och spelar upp en inre scen där hon betraktar sig själv letandes efter nycklarna, att Harriet redan är där men inte har brytt sig om att gå in utan gett sig ut på en vandring eftersom hon älskar naturen.
Kasim, Agnes före detta sambos son som hon bjudit med utan att berätta för de andra, föreslår att Harriet kanske är ute och vandrar för att hon också har glömt nycklarna. ”Harriet har aldrig glömt någonting i hela sitt liv”, svarar Alice.

Sedan kommer lillasyster Fran, trött och irriterad efter en lång och jobbig bilresa med sina två barn. Hennes man Jeff är inte med eftersom han glömt semestern och åkt på turné med sitt band.
Efter det väntar alla ivrigt på storebror Roland och hans nya fru Pilar, som ingen har träffat än, ända tills Roland meddelar att de beslutat sig för att skjuta upp sin ankomst en dag.

Så rullar sommarveckorna på och egentligen händer det inte så mycket i det gamla huset mer än att vädret förändras, att någon blir förälskad, någon annan irriterad, ytterligare andra nostalgiska, att måltider lagas, utflykter arrangeras och beslutet om husets framtid kommer allt närmre.
Insprängt i mitten finns också en tillbakablickande del om en period som syskonen tillbringade i huset som små tillsammans med sin mamma, och som ytterligare fyller i konturerna av dem och deras relationer men också ger mer av själva husets historia.
Trots händelselösheten är Syskonen en sträckläsningsbok. Tessa Hadley är en mästare på att hitta dramatik i det lilla, i det vardagliga och framförallt i det mänskliga som vi alla kan känna igen oss i. Hon skriver i en klassisk brittisk romantradition som definitivt har sitt ursprung någonstans hos Jane Austen men som inte känns det minsta daterad i modern tid och miljö.
Syskonen är Hadleys sjätte roman och den första bok av henne (hon har även skrivit noveller och facklitteratur) som översätts till svenska.

Här har för övrigt skånska författaren, översättaren och kulturskribenten Amanda Svensson gjort en suverän insats och jag hoppas hon får översätta mer av Tessa Hadley framöver. Jag vill i alla fall läsa mer. Mycket mer.
Och för att återknyta till den inledande jämförelsen med Agnes Lidbecks Förlåten är det fascinerande att två så olika vägar från samma grundberättelse bägge leder fram till fantastiskt läsvärda romaner.

BOK
Syskonen
Författare: Tessa Hadley Översatt av: Amanda Svensson
Förlag: Wahlström & Widstrand

×