Annons

Från stormakttidens segelskutor till ubåtar

Publicerad 12 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Besättningen på ubåten HMS Neptun hade troligen en bakgrund i Idlaflickorna och släpade inte på några centimeter samt kilon över medel. Men förutom denna lilla fadäs är ubåtsbesöket en av höjdarna på Marinmuseum i Karlskrona.

Annons

Bredvid Neptun ligger HMS Hajen, Sveriges första ubåt som sjösattes 1904, och runt dessa finns en utställning om det svenska ubåtsvapnet.

Här hittar vi även Modellkammaren som kan få alla modellbyggare på amatörnivå att sucka djupt. Dessa modeller var dock inte ett hobbyarbete, utan användes för att pröva olika tekniska lösningar innan det byggdes i fullt format. Det som numera görs i avancerade datorer.

I hela museet kan besökarna själva välja graden av fördjupning, liksom i övriga museet. Det innebar att två halvnördar (undertecknad medelst kamrat) spenderade ungefär fyra timmar på museet – inklusive fikapaus. De riktiga entusiasterna gör nog rätt i att boka övernattning.

Annons

På väg tillbaka vädrar vi en klassisk trädoft och går in i slup- och barkasskjulet från 1700-talet. I dag inrymmer ”skjulet” Marinmuseums utställning om marinens slupar, barkar och andra mindre båtar som en gång i tiden tillhört några av flottans större fartyg.

bild 1/6
Museibyggnaden ligger utsträckt på en pir i vattnet och runt denna finns flera museala fartyg.
På Marinmuseum finns en galjonshall med galjonsbilder från olika svenska örlogsfartyg
Museibyggnaden ligger utsträckt på en pir i vattnet och runt denna finns flera museala fartyg.
Mats G SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons