Pape Matar Fall med sin lillasyster i famnen och sin pappa Cheikh bredvid sig på förvaret i Åstorp. Foto: Privat

Skulle ha semester – avvisas från landet

Skåne Två män reste till Sverige för att hälsa på en kusin, men hamnade i stället på förvaret i Åstorp i väntan på avvisning.

Två kusiner till Julia Brandelius sambo skulle hälsa på i Sverige på semester. Kusinerna, Pape Matar Fall och Ibra Lo Fall, och Julias sambo har vuxit upp tillsammans och står varandra nära. De hade varit i Holland i ungefär en vecka när kusinerna satte sig på bussen mot Malmö. Nu sitter de inlåsta på förvaret i Åstorp i väntan på avvisning.

Julia Brandelius berättar att sambons kusiner från Senegal först besökte sin pappa och lillasyster i Holland. De hade fått Schengen-viseringar giltiga i 90 dagar utfärdade av holländska ambassaden i Dakar och det var deras tredje resa till Holland. De har aldrig tidigare överträtt tiden för sina viseringar eller haft några problem tidigare.
Det är svårt för senegalesiska medborgare att få visum till Europa, en så kallad Schengenavisering.
– Ofta får de avslag för sina visum för att man anser att det finns en risk att de ska avvika, därför hade de rättslig hjälp av en nederländsk advokat från början, säger Julia Brandelius.
Den 24 juli när Julia och hennes sambo ska åka för att hämta upp kusinerna vid bussens slutstation var de inte där. Några timmar senare ringde gränspolisen till Julias sambo.
– De berättade att de hade tagit in killarna och frågade oss frågor om vi skulle stå för uppehället och så vidare. Vi bekräftade allt och i kontakt med gränspolisen sa jag att vi kunde bistå med all information de behövde för att förstå att det inte fanns några oklarheter med deras visum, men det ringde aldrig tillbaka.
– Senare fick vi ett samtal om att de skulle få sova i arresten i Lund. De blev fråntagna sina kläder och fick sova i var sin cell, säger Julia, som också berättar att de inte fick träffa kusinerna.
Nästa dag hade man fört männen till förvaret i Åstorp. Tre beslut hade tagits av polisen och Migrationsverket – beslut om förvaring, makulering av visering och beslut om avvisning.
– Polisen berättade att det hade funnits oklarheter vid frågor, till exempel vem de skulle hälsa på. Killarna hade inte vår hemadress och de använde ett tilltalsnamn till min sambo som inte är hans juridiska namn, säger Julia.

Julia tog del av besluten där de stod att viseringen till Schengen ”hade erhållits på ett bedrägligt sätt”.
– Vi vet ju att de haft laglig hjälp och en advokat som har hjälpt dem med viseringen. Advokaten som har hjälpt dem menar på att om man hade tagit kontakt med den nederländska ambassaden i Dakar hade det inte varit några konstigheter, säger Julia.
I tre veckor har de senegalesiska männen suttit i förvar. Med hjälp av ett offentlig biträde har de överklagat alla tre beslut. Men eftersom det har skett en makulering av visumen kan inte överklagan av förvaring godkännas.
– Avvisandet kommer genomföras i veckan, men vi har inte fått något datum. Du kan föreställa dig hur det känns att sitta frihetsberövad i förvar i tre veckor när du inte har gjort något annat än att ha haft en vilja att hälsa på dina släktingar, säger Julia.