GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lång väg till ett Ungdomens hus

Hässleholm • Publicerad 13 augusti 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Ungdomarnas hus ligger fortsatt i framtiden. På onsdag ska kommunstyrelsens arbetsutskott besluta om en förstudie.Foto: Kristina Höjendal
Ungdomarnas hus ligger fortsatt i framtiden. På onsdag ska kommunstyrelsens arbetsutskott besluta om en förstudie.Foto: Kristina Höjendal

Diskussionerna om ett Ungdomens hus har pågått åtminstone sedan år 2007. Än vet ingen när en faktisk ungdomsgård kan stå klar.

2016 presenterades en utredning där tre olika möjligheter lyftes fram: Att göra Markan till ett Ungdomens hus, att arbeta med alla befintliga ungdomsverksamheter och skapa en ny central lokal eller att samla flera verksamheter i ett nytt centralt hus – till exempel Kyrkskolan.

2017 beslutade kommunstyrelsen att lägga ytterligare 600 000 kronor på att fortsätta utreda ett Ungdomens hus, nu med betoning på om det fanns ett behov. Två personer anställdes för att samla in ungdomars åsikter och i våras presenterades deras slutsatser: Ett Ungdomens hus behövs i centrum.

Nu på onsdag hamnar ärendet på politikernas bord igen. Enligt förslaget ska då tekniska nämnden få 400 000 kronor för att göra en förstudie, med syftet att ta fram förslag på lokaler.

Därefter ska kulturnämnden räkna på kostnaderna, för att om ett år kunna redovisa totalsumman och ett förslag på vilken lokal som blir bäst.

Kulturnämnden ska också anställa en processledare på halvtid under två år, vilket kommer att kosta ungefär en miljon.

Fler än så ska dock kopplas in. Kommunstyrelsen ska besluta om en politisk styrgrupp och kommundirektören ska utse tjänstemän ”för att en verksamhet med ett helhetsgrepp för att stärka barn och ungas delaktighet och inflytande i Hässleholms kommun bedrivs”.

När kan Ungdomens hus egentligen stå klart?

– Det är inget jag kan svara på. Jag tycker förstås så fort som möjligt, men det är helt och hållet upp till våra politiker, säger kulturchefen Anders Rosengren.

Frågan går vidare till politikerna:

– Det är jättesvårt att säga när det är. Vi vet ju ännu inte om vi ska bygga något nytt eller om tjänstemännen hittar någon befintlig lokal. Men det är viktigt att verksamheten kan komma igång så fort som möjligt, även om det skulle bli på en tillfällig plats, säger Hanna Nilsson (SD), som tillsammans med Robin Gustavsson (KD) och Joachim Fors (S) ingått i den politiska styrgruppen för projektet.

Sverigedemokraterna menade tidigare att en ny utredning inte behövdes.

– Vi var kritiska till att lägga mer pengar eftersom vi tyckte att kompetensen redan fanns i kommunen. Men nu i efterhand kan jag se vinsterna med den här utredningen som gjorts. Ungdomsambassadörerna har gjort ett jättebra jobb som är mycket detaljrikt och visar hur ungdomarna själva vill ha det, säger Hanna Nilsson (SD).

– Vi har ju aldrig tidigare kommit så här långt. Nu är vi dessutom överens om vilken nämnd som ska hantera det, konstaterar hon och påpekar att det inte är så enkelt att hitta en lokal:

– Det finns inte så många självklara byggnader.

Folkets Väl har däremot lagt ett förslag om att snabba på processen och låta Ungdomens hus husera i de lokaler i kulturhuset som inom kort blir lediga.

Kulturchefen Anders Rosengren vill inte kommentera huruvida det förslaget skulle vara en god idé utan konstaterar att det är en fråga för politikerna.

Hanna Nilsson hänvisar å sin sida till tjänstemännen:

– Det är svårt för mig som politiker att säga att där ska det ligga. Det vill jag låta tjänstemännen titta på. Jag tror att de har bäst kompetens vad gäller vilka lokaler som fungerar.

Anders Rosengren tycker inte att det utreds i onödan:

– Att man lägger så mycket tid på utredningar är ett tecken på att detta är en ganska stor och politiskt svår fråga. Man vill nog ha allt kött på benen man kan få innan man tar beslut. Det kan leda till att de får ett väldigt bra beslutsunderlag vilket i sin tur kan leda till något bra.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.