Bild ur spelet Wolfenstein II: The new Colussus från spelföretaget Machinegames Foto: Machinegames / Handout / TT

Avskaffar förbud mot nazistsymboler i datorspel

Tyskland Det har länge varit förbjudet för speltillverkare att använda sig av nazistsymboler i tyska dator- och tvspel - fram tills nu.

Den tyska varianten av Wolfenstein 2: The New Colossus väckte nyligen stor uppmärksamhet i spelvärden då skaparna valde att varken låta hakkorsflaggan eller Hitlers mustasch synas i rutan, trots att det kultklassade spelet utspelar sig i Nazityskland.

Orsaken är bland annat att Tyskland strängt sagt nej till nazistiska symboler i dator- och tvspel. Detta som ett led i landets totalförbud mot symbolerna.

Men nu har de tyska myndigheterna kommit med ett nytt bud. Från och med nu så kan dataspelstillverkare ansöka om att få använda sig av de kontroversiella symbolerna, något som hyllats av spelvärlden.

– Beslutet är ett viktigt steg för spel i Tyskland. Dator- och tvspel har betraktats som en kulturyttring under en lång tid vid det här laget. Detta cementerar denna bekräftelse då man nu även får lov att använda sig av icke-konstituella symboler, säger Felix Falk, direktör för den tyska spelorganisationen Game.

×