GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rappade hästhuvud vid startboxträning

Jägersro Ett sto som redan missat ett kval filmades vid en startboxträning. Filmen där ryttaren rappade hästen på huvud och kropp lades sedan ut på sociala medier. Nu åtalas mannen djurplågeri.
Malmö • Publicerad 15 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Misshandeln inträffade på Jägersro galoppbana under sommaren.

Några veckor tidigare hade stoet avvisats från banan vid ett kval. Nu ville en person kopplad till stallet visa för ägaren och tränaren att stoet nått framgångar. Det var nämligen dags för ett nytt kval ett par dagar senare.

Första försöket med att få in hästen i startboxen gick bra, men vid andra tillfället började stoet trilskas. På filmen, som genast lades ut på sociala medier, kunde man se att ryttaren rappade hästen fyra gånger på huvudet och vid fem tillfällen på hästens bakdel.

Jordbruksverkets har tagit del av filmen och lämnat ett yttrande. De menar att stoet utsatts för otillbörligt lidande. Bland annat ses den som ledde stoet dra och slita grimskaftet som såg ut att sitta fast i bettet. När ryttaren slog hästen på huvudet och baken visade hästen starka stressreaktionen. Bland annat kastade den sig åt sidan, försökte stegra sig samt sparkade bakåt med bakbenen.

Jordbruksverket konstaterar att den så kallade ”träningen” är obegriplig då syftet var att hästen skulle gå framåt. Slag mot huvudet bör snarare få motsatt effekt.

Vid besiktning dagen efter misshandeln kunde ej skador hittas som med säkerhet var kopplad till misshandeln.

Ryttaren är inte längre välkommen på galoppbanan. Dessutom åtalats han nu för djurmisshandel i samförstånd med andra.

Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.