Annons

Kyr­kan har skapat en över­grepps­ma­skin

Opinion Ännu en sex­skan­dal skakar ka­tolska kyr­kan.
Opinion • Publicerad 16 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Ännu en sex­skan­dal skakar ka­tolska kyr­kan. Egent­li­gen är det sam­ma skan­dal, som täc­kel­set har bara dragits un­dan yt­ter­li­ga­re. En rap­port om 884 si­dor från en fed­er­al åtals­jury i Penn­syl­va­nia kart­lägger tu­sen­tals över­grepp i den största ut­red­ningen kring sex­brott mot barn inom den ka­tolska kyr­kan i USA hit­in­tills. Del­statsåklagaren Josh Shapiro kallar prästerna för ”rov­djur” och be­rät­tar om en sy­ste­ma­tisk mörk­lägg­ning som skett med moderkyrkans goda min­ne un­der sju de­cen­ni­er. Prästerna hängde guld­kors om halsen på de barn de valt ut, så att kol­le­gor kun­de iden­ti­fiera lämp­liga of­fer.

Den­na skan­dal knyts sam­man med tid­ningen Bos­ton Glo­bes gräv­jobb som 2005 av­slöjade att den ka­tolska kyr­kan i Bos­ton sopat hund­ra­tals över­grepp av 229 präster un­der mat­tan. Dess­utom hade man gjort sitt bästa för att tysta de för­tviv­lade barn och för­äl­drar som för­sökte slå larm.

Annons

Den ka­tolska kyr­kan har haft en över­grepps­ma­skin på plats, vars ef­fek­ti­vi­tet bara matchats av den mörk­lägg­nings­ma­skin som satts igång när över­grepp upp­täcks. En lag­lig form av mörkläggning är att delar av rap­porten blivit för­seglad, precis som i Bos­ton­fallet. All heder åt Shapiro, som av respekt för offrens rätt att höras vägrar acceptera det och utmanar förseglingen i delstatens högsta domstol.

Rap­porten påpekar att det inte ”bara” rör sig om psy­kiskt lidande: flera av of­fren har dött. En poj­ke våld­togs så hårt att hans rygg­rad skadades. Han dog senare av en över­dos smärt­stil­lan­de.

Näs­tan inga åtal kan väckas. Kyr­kan har varit så bra på mörk­lägg­ning att pre­skrip­tions­tiden har gått ut i le­jon­par­ten av fallen. Liknande skan­daler i Au­stra­li­en och Chi­le ny­li­gen har visat på sy­stemet är mo­ra­liskt ­rut­tet och har miss­lyc­kats med att läka sig själv, trots runda löf­ten från den ka­tolska kyr­kan. Kan­ske är det enda sättet att lösa pro­blemet att ka­tolska präster inte längre får lov att vara en­samma med barn.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons