Annons

Po­pu­lärare par­ti­le­da­re när valet närmar sig

Opinion Efter­som alla fått högre siff­ror har inte ord­ningen mel­lan par­ti­le­da­rna ändrats.
Opinion • Publicerad 16 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En ny mät­ning av hur po­pu­lära par­ti­le­da­rna är har pub­li­cerats. Det är No­vus som gjort den här mät­ningen.

Alla par­ti­le­da­re har fått lite högre tal än gången in­nan. Det är inte för­vånande, efter­som val­rö­rel­sen har kommit igång.

Annons

Val­år brukar all­tid både par­tierna, riks­dagen och rege­ringen få ökat upp­mätt för­tro­en­de i de olika mät­ningar som görs. Det är för­stå­e­ligt, efter­som med­bor­ga­rna får en tyd­ligare bild av vad par­tierna vill un­der val­åren och ock­så av vad riks­dag och rege­ringen egent­li­gen gör. Där­med är det fler som kan uttala sig om vil­ket för­tro­en­de de har och siff­rorna blir bättre.

Efter­som alla fått högre siff­ror har inte ord­ningen mel­lan par­ti­le­da­rna ändrats. Allt­så är det fort­fa­ran­de op­po­si­tions­le­da­ren, Ulf Kristersson (M), som har störst för­tro­en­de bland väl­ja­rna. Två är som ti­digare An­nie Lööf (C).

Det som fort­fa­ran­de är upp­se­en­de­väc­kan­de är att stats­mi­nis­tern, Ste­fan Löfven (S), inte är mer än trea. Han har alla möj­lig­heter att synas och höras och är den som är mest känd av par­ti­le­da­rna. Att han ändå inte har högre stöd än de båda op­po­si­tions­le­da­rna är ett stort pro­blem för S.

Ännu större pro­blem med bristande för­tro­en­de för le­da­rna har MP. Trots en för­bätt­ring med 3-4 pro­cent­en­heter är Isa­bel­la Lövin och Gustav Fridolin fast för­ankrade i bot­ten, trots att MP i den senaste opinionsmätningen ökade nå­got.

Att regera ger up­pen­bar­li­gen inga plus­po­äng.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons