15-åring dömd för flera brott

SIBBHULT En 15-årig fosterhemsplacerad grabb har dömts till ungdomstjänst för fyra fall av misshandel, två fall av olaga hot och två fall av ofredande.

Straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår för en vuxen person till omkring fem till sex månaders fängelse. Tingsrätten förklarar i sin dom att hänsyn tas till att den åtalade nyss var fyllda 15 år, att han har en ADHD-diagnos och svårt att kontrollera sin aggression, särskilt när han blir fasthållen, vilket var fallet i flera av händelserna.
Samtliga brott har skett i det familjehem där 15-åringen har bott sedan han var fem år gammal. Bråken handlar bland annat om regler som inte efterföljts vilket har utmynnat i diskussioner och också handgemäng.
I ett av bråken har 15-åringen slagits med ett skohorn av metall och också utdelat knytnävsslag mot medlemmar i familjen. Han har även bitit en familjemedlem i armen. Vid ett tillfälle har han kastat en dator och en mugg som träffade en familjemedlem på överkroppen.
Samtliga dessa händelser inträffade i februari i år.
Han döms också för att ha sparkat en i familjen på överkroppen och i ansiktet och också utdelat ett knytnävsslag.
Han har även spottat en i familjen i ansiktet, vilket betecknas som ofredande.
I april i år uttalade han i telefonsamtal dödshot mot mamman i familjen och även mot pappan.
Själv har 15-åringen erkänt det mesta som ligger honom till last. Han har förklarat att han har blir triggad av ”en massa konstiga regler” och att det därför har blivit bråk.
Han har bett om förlåtelse för sitt uppträdande som han förklarat med att han blev arg när han blev fasthållen under bråken, men att han i efterhand kan förstå varför han blev fasthållen.