Souldrottningen Aretha Franklin blev 87 år gammal. Foto: Andy Kropa/Invision/AP
Utanför Apollo Theater i New York samlas folk för att visa sin respekt. Frank Franklin II/AP Photo

Souldrottningen hyllas över världen

Musikälskare över hela världen sörjer bortgången av souldrottningen Aretha Franklin, som avlidit i en ålder av 76 år.

Aretha Franklin gjorde debut redan som 14-åring, med rötterna i gospelmusiken.
Hon har sjungit klassiker som You make me feel like, Chain of fools, I never loved a man och sina egna kompositioner Think, Daydreaming och Call me.
Hennes version av Respect och I say a little prayer har hyllats över hela världen, så även Freeway of love, Jump to it, I knew you were waiting och duetten med George Michael, A rose is still a rose.

Hon har tagit emot den högsta hedersutnämnelsen i USA, The Presidential Medal of Freedom och fått Grammystatyetter 18 gånger, senast för bästa gospelframträdandet med Never gonna break my faith, med Mary J Blige 2008.
Hon var också den första kvinnan som valdes in i Rock and roll Hall of Fame år 1987.
Artister, kollegor och vänner över hela världen hyllar nu Aretha Franklin på Twitter. Barack Obama skriver:
”I hennes röst kunde vi känna vår historia, varenda nyans, vår styrka och smärta, det mörka och det ljusa. Må Soulens drottning vila i evig frid”.

Paul McCartney skriver:
”Låt oss säga ett tack för Aretha Franklins underbara liv, souldrottningen som inspirerat oss alla i så många år. Hon kommer vara saknad men minnet av hennes storhet som artist och människa lever vidare bland oss för alltid”.
”Aretha Franklin. Souldrottningen. Ikonen. Det ultimata sångaren. Den största sångaren och artisten under min livstid. Styrkan i din röst öppnade dörrar för mig och så många andra. Du var min inspiration”, skriver Mariah Carey.
Elton John twittrar: ” Förlusten av Aretha Franklin är ett hårt slag för alla som älskar musik från hjärtat, själen och kyrkan. Hennes röst var unik och pianospelet ofta undervärderat, hon var en av mina favoritpianister”.

Tony Bennett skriver:
”Det var dubbel fest för mig att stå på sten på Metropolitan Opera på min 85:e födelsedag och sjunga tillsammans med Aretha Franklin. Världen kommer sakna henne”.
”Vilket liv. Vilken legend! Så mycket kärlek, respekt och tacksamhet”, skriver Carole King.
Barbra Streisand: ” Det är svårt att föreställa sig en värld utan henne. Hon var inte bara en unik, briljant sångerska men hennes kamp för mänskliga rättigheter gjorde skillnad i världen”.

Dolly Parton: ”Jag är en av de lyckliga som fick se Aretha framträda i början av hennes karriär. Hon var underbar då och blev bara bättre genom åren. Här kan man tala om respekt, det har vi för dig, Aretha”.
Souldrottningen somnade in i sitt hem i Detroit efter en tids sjukdom.