Lådbilsrally i Hässleholm.Elisabeth Thorsén beskådas när hon far fram på Första Avenyen. Arkiv: Gugge Nilsson
Daniel Persson debuterar som ”rallyförare” i djungelboksinspirerade lådbild. Arkiv: Mats Stålhammar
Rektor Bengt Johansson framför Önnestads folkhögskola. Arkiv: Gugge Nilsson
Bengt Johansson lämnar sin tjänst med pension efter 20 år som rektor för Önnestads folkhögskola. Här med porträttet av Bolinder, som innehade tjänsten i 34 år. Arkiv: Gugge Nilsson
Trumpeten är ett väl representerat instrument på sommarlägret. Arkiv: Olle Andersson
Kajsa Olsson och Matilda Ekströms trivs på sommarläger och från bastuborna låter det bättre och bättre. Arkiv: Olle Andersson
Igår drog den tionde upplagan av Göingespel igång med välljudande toner av hemvärnsmusikkåren. Arkiv: Helene Nordgren
Några av medarbetarna i Bjärnumskarnevalen: Bo-Göran Larsson, Tom Persson, Dennis Jakobsson, Leif-Åke Larsson, Ola Wally, Bertil Ekstrand och Bertil Nilsson. Arkiv: Olle Andersson
Ett och annat spratt spelade denna elefant Wendel Huber. Arkiv: Gugge Nilsson
Francois Bronett på Cirkus Scott. Arkiv: Gugge Nilsson
Prosten i Vinslöv, Karl Abraham Bergman i en bild från skolmuseet. Arkiv

Unga förare susade fram på gatorna

På Första Avenyen ska det bli ett lådbilsrally, arrangerad av Motorklubben och med svenska bilsportens regler som gällande även i detta sammanhang.
Motorklubben står också för försäkringen av alla förare och bilarna besiktigas av polis före starten. Hjälm och midjebälte är ett måste, plus heltäckande klädsel av tjockt material för de unga. I garage på olika håll i staden pågår byggena av lådbilar.
Ofta är hela familjen engagerad och det kan bli många timmars arbete men ganska blygsamma utgifter. Tävlingen är ett inslag i arrangemangen kring Snapphanerallyt.
I Önnestad planeras som bäst för folkhögskolans 125-årsjubileum till hösten.
När den första elevkullen ropades upp den 1 november 1868 blev skolan historisk. Det var nämligen första gången som en folkhögskola verkade i Sverige. (I och för sig kom skolorna på skånska Hvilan och i Lunnevad, Östergötland samma år. Red anm.)
Trots den höga åldern står våra folkhögskolor nu starkare än någonsin. Aldrig tidigare har de varit så många, och antalet sökande och elever har ökat starkt. Det var prosten Bergman i Vinslöv som hämtade hem idén om ett slags högre folkskola från Grundtvigs Danmark, där skolformen funnits sedan 1844.
Bergman fick hjälp av landstingsman Sven Nilsson i Everöd för att förverkliga skolan i Önnestad. Bengt Johansson heter nuvarande rektor sedan 20 år, men han går nu i pension.
Att lära sig spela ett instrument är definitivt inte lätt, men försöka duger.
Det får 79 ungdomar från Hässleholms kommunala musikskola erfara när de nu deltar i det årliga sommarlägret i Yngsjö. Under fem dagar ska de träna upp sina kunskaper med hjälp av fem övningstimmar per dag.
Normalt under skolterminen övas bara 20 minuter i veckan, så skillnaden blir stor. Men denna tuffa börda ger snabbt resultat, skriver reportern. Tidigare hölls musiklägren i Hällevik men nu är det Kastanjelund i Yngsjö som gäller.
Eleverna är mellan elva och 15 år och kommer från alla delar av kommunen. Lägerledningen består av fyra musiklärare, fyra ungdomsledare och tre föräldrar, alla med viktiga funktioner för att lägret ska bli lyckat.
I Broby har tionde upplagan av Göingespelen dragit igång med invigningstal av kulturchefen i Östra Göinge, Ulla Ranstam, följt av välljudande musik av Östra Göinges hemvärnsmusikkår.
”Vi hoppas kunna bjuda på kommunens egna lokala förmågor och på aktörer utifrån. Det är min förhoppning att kulturveckan ska bjuda på något som passar alla och envar”.
Trots det gråmulna vädret hade en stor skara samlats på Torget i Broby. Inom ramen för årets Göingespel finns barnteater på Göingeteatern i Sibbhult, amatörteater i Hembygdsparken, visor vid Immeln, kyrkokonsert i Broby respektive Emmislöv samt som avslutning hembygdsfest i Brobyparken.
Vid årets Bjärnumskarneval, som är den 27:de i ordningen, presenteras enligt rubriken ”ett försvar i bästa bjärnumsanda”.
Givetvis finns JAS-haveriet med och farkostens namn tolkas skämtsamt Jordfräs alternativt skogsmaskin! Innehållet i övrigt är bland annat flytande valutor, tv-parodier, Karl-Erik Olssons berömda kor och fontänen i Hässleholm.
Ekipagen har som främsta syfte att ta till vara en skämtsam drift med lokala och nationella händelser under det gångna året. Karnevalsgeneralen Olle Davidsson framhåller det goda stödet från byns olika företag.
I stort sett allt material som går åt till de cirka 25 ekipagen har skänkts av företagarna. Och den goda sammanhållningen är det som driver alla karnevalens medarbetare.
”Cirkusens roll är att få folk att glömma verkligheten och att bjuda publiken på en högklassig underhållning”, säger cirkusprofilen François Bronett.
Hans Cirkus Scott med 60-årig tradition har äntligen kommit till stan. Men han organiserar och producerar också den stora cirkusfestivalen i Monte Carlo som kan ses över en hel värld.
I Hässleholm håller föreställningen till på T4:s gamla kaserngård. En succé är ryssen Yachokov med sina dresserade igelkottar. De små djuren blir publikfavoriter.
För det tyngsta numret svarar elefanter och en Sankt Bernhardshund. Även ett annorlunda sjölejonprogram förekommer, förutom hisnande trapetsnummer och dråplig clownakrobatik.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du handlat hem godis till påskhelgen?

Loading ... Loading ...