Annons

”Det dör en Carmen varje dag”

Publicerad 18 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Georges Bizets klassiska opera Carmen är Malmö Operas turnéföreställning i höst. Först blir det fem föreställningar på ett lastbilsflak på olika platser i Malmö och efter det en mer traditionell turnéföreställnig Skåne runt som avslutas 2 december i Höganäs.

Annons

Efter sångstudier på Vadstenas folkhögskola, i Köpenhamn, i Wien och nu också på Stockholms universitet har Emma Sventelius operakarriär tagit rejäl fart de senaste åren. 2017 gjorde hon internationell debut på Deutsche Oper am Rhein i Dûsseldorf i rollen som Suzuki i Madama Butterfly och i år har hon fått två stora stipendier – Anders Walls Giresta-stipendium till unga talanger och nyinstiftade Vitaby-stipendiet som Ovis, Operakonstens vänner i Skåne, delar ut. Men att hon skulle bli operasångare var inte alls något självklart från början.

Samtidigt med molekylärbiologin gick dock Emma Sventelius på en ABF-kurs som hette operalab.

Som avslutning i Vadstena spelade Emma Sventelius klass just Carmen och då delade hon rollen med ytterligare två mezzosopraner.

Emma Sventelius har som hobby att studera genusvetenskap och sociala konstruktioner och har många tankar just kring hur man ska uppleva och hantera äldre operaverk med många gånger obekväma kvinnoroller och skev kvinnosyn.

Annons

Malmö Operas turnéföreställning av Carmen är nedbantad till två timmar inklusive paus och det är tre musiker och åtta sångare på scen. Att göra den under dessa förutsättningar och på ett lastbil och en mängd olika scener har både för- och nackdelar menar Emma Sventelius.

Efter Carmen väntar ett halvår på Ulriksdals slottsteater Confidencen med huvudrollen i Händels Orlando.

Om en vecka, lördag 25 augusti, är det premiärdags för Emma Sventelius och de andra i ensemblen på den blåröda scenen på lastbilen som just nu står parkerad vid operans sceningång. Och Emma Sventelius slår än en gång fast att det är en aktuell Carmen som bjuds.

bild 1/4
På den här lastbilsscenen får Carmen premiär tisdag 28 augusti på Limhamnstorget.
Emma Sventelius spelar Carmen på Malmö opera hösten 2018.
Alexander Grove som spelar Don José och Emma Sventelius som spelar Carmen repeterar inför premiären på ett lastbilsflak.
Operasångaren Emma Sventelius från Lund som har huvudrollen i Malmö Operas turnéversion av Carmen hösten 2018.
På den här lastbilsscenen får Carmen premiär tisdag 28 augusti på Limhamnstorget.
Emma Sventelius spelar Carmen på Malmö opera hösten 2018.
Fakta:

Emma Sventelius om …

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons