GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nergrävningen av ledningar beräknas vara färdigt 2019

Hässleholm Just nu pågår det stora arbetet med att gräva ner de två luftledningar som går norr om Ljungdala i riktning mot ställverket vid sjukhuset. Planen är att alla luftledningar ska vara nergrävda lagom till årsskiftet.
Hässleholm • Publicerad 18 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

I början av juni togs de första spadtagen i projektet att gräva ner de luftledningar som förser norra och östra Hässleholm med el. Projektet kostar tio miljoner och planeras att vara färdigt till början av 2019. Anledningen till att luftledningarna plockas ner och grävs ner är att det dels blir driftsäkrare och dels enklare för företag och andra aktörer att etablera sig i området

– Det här öppnar upp för möjligheten för Hässleholm att växa, säger Jim Dahlbom, kund- och nätchef på Eon i Hässleholm.

Det är Eon som äger ledningarna men man samarbetar med Hässleholms kommun och Dahlbom säger att det är ett samarbete som fungerar väldigt bra. Vattenfall Services utför markarbetet åt Eon och just nu grävs det friskt bland annat vid rondellen på Södra Kringelvägen och utmed Norra Kringelvägen.

Jimmy Svensson är projektledare och han berättar att många hässleholmare är nyfikna på vad som händer och varför det grävs.

– Många vet inte vad som händer, vem som gräver och varför det görs, säger Svensson.

Totalt är det tre kilometer schakt som ska grävas och 30 kilometer kablar ska grävas ner. Ledningarna ska gå från ställverket Kärråkra vid Ljungdala-området till ställverket Backsippan uppe vid sjukhuset. Samtidigt passar man på att lägga bredbandsslangar som kommunen sedan kan använda sig av när man utvecklar sitt fibernät. Sammanlagt kommer ungefär tio personer om dagen att hjälpa till att få ner luftledningarna i marken.

Projektledaren Jimmy Svensson säger att arbetet har kommit ungefär en tredjedel på vägen.

– Planen är att bli klara till årsskiftet, då ska allt vara klart och luftledningarna raserade, säger han.

5 bilder
Ledningarna från Kärråkra ska grävas ner.
Till årsskiftet ska luftledningarna vara raserade och markledningarna nergrävda. Foto: Jacob Ruderstam
I början av juni började arbetet med att gräva ner luftledningarna från Kärråkra ställverk. Foto: Jacob Ruderstam
Många hässleholmare är nyfikna på vad som händer i rondellen vid Södra Kringelvägen och utmed Norra Kringelvägen. Foto: Jacob Ruderstam
Eon gräver ner ledningar vid rondellen på Stobyvägen.
Ledningarna från Kärråkra ska grävas ner.
Till årsskiftet ska luftledningarna vara raserade och markledningarna nergrävda. Foto: Jacob Ruderstam
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.