GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Perfekt väder för Bjärnumskarnevalen

Hässleholm • Publicerad 18 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Under lördagen var det dags för det 52:a karnevalståget i Bjärnum.

Till årets karneval fick Bjärnum bland annat besök av de svenska Hollywoodfruarna, Martin Timell, Donald Trump och Kim Jong-un. Men även tågtrafiken, eldningsförbudet, sommarens ihärdiga hetta och Avicii fick representation i årets karnevalståg.

Karnevalståget börjar vid idrottsplatsen i Bjärnum och pågår i ungefär 40–50 minuter innan den första kortegen är tillbaka på idrottsplatsen.

Enligt Olle Davidsson är det svårt att uppskatta exakt hur många det var som kollade på tåget.

– Det jag kan säga att det var lika många som i fjol. Ungefär 5 000–7 000 personer uppskattningsvis, säger han.

Karnevalen är ett av de största evenemangen i Bjärnum under året. Särskilt karnevalståget engagerar många Bjärnumsbor. I år var det 35 ekipage i karnevalståget. Allt material som används i tåget är skänkt av folk runt om i orten.

[contentcards url="http://www.nsk.se/2018/08/16/trump-och-timell-deltar-i-arets-karneval/" one_line="true"]

Även om det är många hyllningar i kortegerna fick både Skånetrafiken, Martin Timell och kommunen en känga i årets tåg. Bjärnums gymnastik- och idrottsförening fått avslag på det bidrag de ansökte om i mars till karnevalen. I tåget blev kommunen ”tackade för ingenting”.

Lördagen bjöd på ett perfekt karnevalsväder med uppehåll för regn. Många av besökarna skrattade när ekipagen åkte förbi på Bjärnums gator. Varje ekipage måste arbeta snabbt med sina repliker. Då de i regel endast har mellan tolv till 15 sekunder på sig att framföra sina repliker.

Olle Davidsson berättar att det tidigare år har varit svårt att få tag i folk som vill delta i tågen. Men att det har förändrats på senare år. Nu måste de till och med tacka nej eftersom platserna snabbt tar slut. Olle Davidsson som har varit med och anordnat karnevalen i 35 år är mycket nöjd med årets karnevalståg.

– När jag har hört mig för på stan efter tåget har folk tyckt att det varit väldigt fyndiga och roliga ekipage. Vi vill gärna ha besökarnas kommentarer om tåget. Det är så vi vet att vi har gjort något bra och vad vi måste förändra till nästa år. Men hittills har vi bara fått positiva kommentarer, säger Olle Davidsson.

När karnevalståget var färdigt öppnades parken med tivoli och uppträdanden. Vid halv tre på eftermiddagen uppträdde en tributeband som hyllade några av de artister som gått bort under året. Dessa artister var Lill-Babs, Jerry Williams och Sven-Ingvars. De som uppträdde var ”Chriss” Svensson, Mattias Olofsson och Lotta Fredenberg med orkestern Party Unit.

– Det var ganska mycket folk i parken efter karnevalen, säger Olle Davidsson.

15 bilder
BRIDE-parad på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Programförsäljare på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Fotbollsspelare från Bjärnums GI, på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Hollywoodfruar på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Fuldans på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Tiggare på Bjärnumskarnevalen. En känga till kommunen som gett avslag för bidrag till karnevalen. Foto: Stefan Sandström.
Avicii hedrades på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Tyrolare på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Hög träff på låg nivå på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Sommarkollektion med inbyggd kylare på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Höjden på Biltemas skylt diskuterades på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Bjärnums gymnastik- och idrottsförening fyller 100 år på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Eldningsförbudet på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Sjöfylla på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
fotbolls-VM på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
BRIDE-parad på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
Programförsäljare på Bjärnumskarnevalen 2018. Foto: Stefan Sandström.
aliher
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.