Kofi Annan. Foto: Scanpix

Kofi Annan har avlidit

Utrikes FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan har avlidit.

Kofi Annan somnade in i lördags med sina närmaste omkring sig efter en kort tids sjukdom. Kofi Annan var generalsekreterare för FN mellan 1997 och 2006.

Kofi Annan var född i Ghana och var diplomat då han valdes till generalsekreterare. 2001 fick han ta emot Alfred Nobels fredspris tillsammans med Förenta Nationerna för arbetet att skapa en fredligare värld.

Han var gift med svenskan Nina Lagergren, med vilken han hade tre barn.

”Oavsett var det fanns lidande eller behov, nådde han ut och rörde många människor med sin djupa medkänsla och empati. Han placerade osjälviskt andra först, strålade av äkta vänlighet, värme och briljans i allt han gjorde. Han kommer att saknas av så många runtom i världen, såväl hos stiftelsens personal som av hans många tidigare kolleger i FN. Han kommer att förbli i våra hjärtan för evigt”, skriver familjen i ett pressmeddelande, enligt Expressen.

Kofi Annan blev 80 år gammal.

I Ghana har presidenten utlyst en veckas landssorg.

– Ghanas flagga kommer att hissas på halv stång över hela landet och på Ghanas ambassader runt om i världen med start på måndag, sade president Nana Akufo-Addo.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som även arbetat inom FN, beklagar Kofi Annans död.

”Han personifierade det bästa med FN, och fick också ta itu med några av de svåraste utmaningarna. En stor lyssnare, och någon som fick alla att lyssna”, skriver hon på Twitter

Läs mer: