Valobservatörer till Sverige

Inrikes

För första gången kommer Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) att genomföra valobservationer i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.
Redan inför valet 2010 var frågan aktuell, men det ansågs då inte vara nödvändigt.
Vid årets val kommer två observatörer att följa utvecklingen. Bland annat vill man undersöka finansieringen av valkampanjer, samt att det framkommit under tidigare val att det på sina ställen varit svårt att garantera valhemligheten. Vid en del vallokaler har placeringen av valsedlar varit för öppen.
– OSSE har utökat sin verksamhet från att till en början mest fokuserat på så kallade nya demokratier och att Sverige nu får besök av två valobservatörer ska kanske inte överdramatiseras, det finns inga helt perfekta val, säger Thomas Rymer, talesperson för OSSE.