Foto: Johan Nilsson/TT
När polisen kom till platsen hittades en skadad man som fördes med ambulans till sjukhus. Foto: Johan Nilsson/TT
Räddningstjänsten arbetar med att släcka en brand i en livsmedelsaffär i Trelleborg natten till måndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Mordbrännare jagas av polisen

Trelleborg Polisen jagar fyra gärningsmän misstänkta för att ha anlagt den grova mordbranden i Trelleborgs Bazar på Fagerängsvägen. Innan gänget tände på och lämnade platsen ska de ha misshandlat och hotat en 43-årig man som jobbade i butiken.

Det var klockan 23.33 på söndagen som det larmades om en brand i livsmedelsbutiken Trelleborgs Bazar på Fagerängen. Enligt räddningstjänstens insatsledare på plats var förloppet mycket snabbt och butiken totalförstördes.

Utanför lokalen hittades en skadad 43-årig man som lyckats ta sig ut när elden tog fart. Mannen berättade att han misshandlats och hotas av fyra mörkklädda personer som sedan satt eld på butiken innan de försvann.

43-åringen omhändertogs av ambulanspersonal med sår och skador i bland annat ansiktet, men han var vaken och talbar då han kördes till sjukhuset.

Nu söker polisen efter de fyra misstänkta gärningsmännen som enligt inledande vittnesmål ska ha kommit in i butiken strax efter klockan tio på söndagskvällen. Inne i butiken ska mannen ha utsatts för hot, gänget ska även ha misshandlat honom grovt samt rånat honom. Vad som saknas är i nuläget oklart.

– Vad man kommit över är i nuläget oklart men förhören kommer att fortsätta under dagen, uppger kommunpolis Jörgen Sjåstad.

På plats var räddningstjänstenheter från Trelleborg, Anderslöv och Klagstorp samt ledningsenheter från Trelleborg med insatschef Kent Nateman i spetsen.

– Vi genomförde en livräddningsinsats i femton minuter då vi inledningsvis trodde att det fanns en person till inne i lokalen. Men den insatsen avbröts och då togs beslutet att låta butiken brinna ner till grunden, berättar Kent Nateman.

Fortfarande på morgonen brinner det i lokalerna. Polisen utreder händelse som en grov mordbrand och grovt rån.

– Min uppfattning är att det finns stor anledning att anta att branden är anlagd. Men det är polisens sak att utreda detta, säger Kent Nateman, insatschef vid räddningstjänsten i Trelleborg men konstaterar:

– Branden började inne i lokalen och hade ett mycket snabbt förlopp, vilket anlagda bränder brukar ha.

I nuläget är det oklart om det finns någon form av övervakningsutrustning i eller i anslutning till butiken. Enligt Kent Nateman är det tveksamt om någon sådan utrustning kunnat räddas ur lokalen.

Taket har nu rasat in och det ligger mycket under taket på platsen där det fortfarande brann på förmiddagen.

När branden pågick som mest intensivt uppmanades människor i närområdet att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation.

Enligt räddningstjänsten ska det inte ha varit någon spridningsrisk till andra byggnader då byggnaden är friliggande. Men två personbilar har flyttats som var parkerade alldeles intill fasaden.

Enligt polisen ska personer från ett intilliggande bostadshus ha evakuerats.