Viktor Johnsson, Sissela Persson och Erik Höiby gör de stora rollerna i Underhållningspatrullens uppsättning av Singin’ in the Rain på Kristianstad teater. Den 22 september är det premiär. Foto: Pernilla Ekdahl

Blöt höst på Kristianstad teater

Från succén med Chess förra hösten kastar sig Underhållningspatrullen in i nästa äventyr, klassikern Singin’ in the Rain. Och ja, regnet kommer att skvala ner över scenen på Kristianstad teater.
– På många sätt är det här en ännu större utmaning för oss, säger Ola Hörling som regisserar och koreograferar.

Fakta: Singin’ in the Rain
Spelas: På Kristianstad teater den 22 september-18 november.
Regissör och koreograf: Ola Hörling.
Producent: Åsa Hörling.
Övriga roller (i urval): Malin Karlsson som Lina Lamont och David Rix som den koleriske regissören R.F Simpson.
Underhållningspatrullen har spelat musikal på Kristianstad teater sedan 2005. Tidigare produktioner är Evita (2005), I hetaste laget (2008), Oliver! (2009), Sweet Charity (2010), Grease (2011) Cats (2012), Annie (2013), Little Shop of Horrors (2014), Trollkarlen från Oz (2015), Bröderna Lejonhjärta (2016) och Chess på svenska (2017).

Året är 1927 och platsen är Hollywood, där filmens stjärnor ställs inför utmaningen att övergå från stumfilm till talfilm.
Det är de yttre förutsättningarna för Singin’ in the Rain, som blev film 1952 med dansande skådespelare som Gene Kelly och Debbie Reynolds i rollerna och som förutom titellåten innehåller musikaliska örhängen som ”Make ’em laugh” och ”Good morning”.

Till scenen kom den först 1983 och har sedan dess spelats världen över. Nu har turen alltså för första gången kommit till Kristianstad, där tre unga musikalartister gör de stora rollerna: Erik Höiby spelar filmstjärnan Don Lockwood, rollen som Gene Kelly gjorde i filmen, medan Viktor Johnsson spelar hans bäste vän Cosmo Brown och Sissela Persson spelar Kathy Selden, rollen som blev Debbie Reynolds stora genombrott.
– Ribban ligger väldigt högt. Det är en underbar utmaning, säger Erik Höiby om att göra huvudrollen.
– Dansen är både en dröm och en mardröm. Men vi är lite steppnördar alla tre och klassisk Broadwaydans är det vi vill dansa, med höga byxor och väst, fortsätter Viktor Johnsson.

Båda killarna är utbildade vid Balettakademin i Göteborg och har redan digra meritlistor. Erik Höiby har tidigare medverkat i bland annat Evita, Jesus Christ Superstar och senast i Bullets over Broadway på Göta Lejon medan Viktor Johnsson medverkat i Spelman på taket på Uppsala stadsteater och i sommar synts på Fredriksdalsteatern.
För Sissela Persson, som precis avslutat sin musikalutbildning vid Performing Arts School i Göteborg, kunde karriären knappast ha börjat bättre.
– Det känns både lyxigt och skrämmande på samma gång, säger hon.

Förutom de tekniska svårigheterna, som hur man löser regn på scenen och en massa filmade inslag, innehåller musikalen även andra utmaningar. Inte minst dansmässigt.
– Vi bestämde tidigt att vi skulle ha en steppande ensemble så vi började jobba redan i våras. Vi har verkligen laddat för det här, säger Ola Hörling, som tagit hjälp av sina huvudrollsinnehavare med steppkoreografin.
Att det är gott om lite större roller med många på scen samtidigt är en annan svårighet. Dessutom, påpekar musikalartisterna, gäller det att hitta rätt på tajming i de många komiska scenerna.

Förut har Underhållningspatrullen ofta satt sin egen twist på de musikaler man spelat genom att flytta dem i tid eller plats, men den här gången har man valt att vara originalet trogen.
– Den här musikalen ska göras som den är. Vi sätter självklart vår prägel på den, men den utspelar sig 1927 och vi är kläder och danssteg trogna. Vi ska göra musikalen med så mycket värme, glädje, shownummer och humor vi kan. Och vi har lyckan att få dessa tre musikalartister som är som klippta och skurna för den här musikalen, säger Ola Hörling.

Premiären är den 22 september och förhandsintresset har varit stort.
– Vi har sålt 5 500 biljetter redan, vilket innebär 45 procents beläggning. Vi fick fler gruppresor förra året med Chess och många av dem kommer tillbaka, vilket är väldigt roligt, säger producenten Åsa Jensen.

Fakta: Singin’ in the Rain
Spelas: På Kristianstad teater den 22 september-18 november.
Regissör och koreograf: Ola Hörling.
Producent: Åsa Hörling.
Övriga roller (i urval): Malin Karlsson som Lina Lamont och David Rix som den koleriske regissören R.F Simpson.
Underhållningspatrullen har spelat musikal på Kristianstad teater sedan 2005. Tidigare produktioner är Evita (2005), I hetaste laget (2008), Oliver! (2009), Sweet Charity (2010), Grease (2011) Cats (2012), Annie (2013), Little Shop of Horrors (2014), Trollkarlen från Oz (2015), Bröderna Lejonhjärta (2016) och Chess på svenska (2017).

×