Annons

Enighet om problem bra grund

Krönika Un­der den här man­dat­pe­ri­oden har vi fått upp­leva en hel rad breda upp­gö­rel­ser i minst sagt laddade frå­gor.
Opinion • Publicerad 21 augusti 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är egent­li­gen märk­ligt att just Jim­mie Åkesson och Sverigedemokraterna för­söker för­neka den glo­bala uppvär­mningen och be­hovet av att kraf­tigt minska an­vänd­ningen av fos­sila bräns­len. För Sve­ri­ge­de­mo­krater vet bättre än många andra vad som händer när ett sam­hälls­pro­blem och män­ni­skors oro un­der­skattas.

Po­li­tiska kon­flikter handlar na­tur­ligt­vis i grunden om att det finns olika vär­der­ingar och åsikter i vårt sam­häl­le. Mo­de­rater och so­ci­al­de­mo­krater har olika upp­fatt­ningar om hur brotts­lig­heten ska be­kämpas och hur jobben ska bli fler. Både Ste­fan Löfven och Ulf Kristersson tycker emel­ler­tid att kri­mi­na­li­teten är ett gis­sel och att ar­bets­lös­heten är ett all­var­ligt sam­hälls­pro­blem.

Annons

Det är ingen ovik­tig sam­stäm­mig­het. När po­li­ti­ker och andra be­sluts­fat­ta­re är ense om att det fak­tiskt finns ett be­kym­mer, då går det inte så säl­lan att mötas. Trots be­ty­dan­de vär­der­ings- och åsikts­skill­nader.

Un­der den här man­dat­pe­ri­oden har vi fått upp­leva en hel rad breda upp­gö­rel­ser i minst sagt laddade frå­gor. Mo­de­raterna, Socialdemokraterna och andra par­tier har funnit varandra när det gäller bland an­nat för­svaret och mi­gra­tionen och energipolitiken. En helt av­gö­ran­de för­ut­sätt­ning för samt­li­ga upp­gö­rel­ser har varit att par­tiernas fö­re­trä­da­re har haft en nå­got så­när lik­ar­tad upp­fatt­ning om vad som är pro­blemet och hur all­var­ligt det är.

Ut­veck­lingen i Ryss­land bi­drog till att par­tierna ut­vecklade en sam­syn om be­hovet av att för­stärka för­svaret. Kriget i Sy­ri­en och EU:s oför­må­ga att ta ett ge­men­samt an­svar fick som följd att allt fler svenska po­li­ti­ker såg mi­gra­tionen som ett allt all­var­ligare pro­blem.

Par­tiernas om­sväng­ning och sam­syn be­rodde vis­ser­li­gen på att verk­lig­heten hade för­ändrats dra­ma­tiskt, men själv­fal­let tog Sverigedemokraterna chansen att säga ”vad var det vi sa”. Un­der lång tid hade andra par­tier an­klagats för att sopa pro­blemen med mi­gra­tionen un­der matten, menade SD, men nu gick det allt­så inte läng­re.

Utan tve­kan, det hade onek­li­gen varit bra med en nå­got mer ny­an­serad dis­kus­sion före 2015 som handlat om mi­gra­tionens både möj­lig­heter och pro­blem.

För även om jag till­hör dem som tycker att Sverige ska ta emot flyk­tingar som be­höver skydd så be­tyder inte det att jag ser mi­gra­tionen i ro­sen­rött. Det hade varit klokt att ta män­ni­skors oro på all­var ti­digare.

Un­der den gångna man­dat­pe­ri­oden träffades upp­gö­rel­ser om ener­gi- och kli­mat­po­li­tiken. Den in­ne­bär att Sverige senast 2045 inte ska ha någ­ra net­to­ut­släpp av växt­hus­gaser. Ef­ter som­marens bränder har vi van­liga blivit på­minda om det FN:s kli­mat­pan­el och i stort sett en enig fors­kar­värld länge hävdat, näm­li­gen att det är hög tid lägga om po­li­ti­ken.

Sverigedemokraterna står inte bak­om be­slu­ten. Det är lo­giskt med tan­ke på par­tiets prin­ci­pi­ella upp­fatt­ning i mil­jö- och kli­mat­frå­gor, men sam­ti­digt borde som sagt Sverigedemokraterna bättre än andra be­gripa vad som händer när ett par­ti inte tar män­ni­skors oro på all­var.

Upp­gö­rel­serna be­tyder inte att mil­jö­par­tister och mo­de­rater tycker lika, långt ifrån. Men par­tierna är ense om att stormar, översvämningar och re­kord­hetta inte bara be­ror på slumpen. Det är ingen då­lig ut­gångs­punkt för att vända ut­veck­lingen.

Lars Stjern­kvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons