Grossisten drar ner på köttet
Söker man i Food4Yous sortiment i dag finner man oxkött från Irland, kalvkött från Holland och griskött från Danmark. Några svenska köttprodukter finns inte med i sortimentskatalogen för 2018.
– Vi har en självförsörjningsgrad på nötkött på 60 procent i Sverige och de stora slakterierna har sina egna återförsäljare så för mellanhänder som oss finns inget svenskt kött att sälja, säger Mattias Hjortsberg, som anställdes på Food4You i samband med att livsmedelsgrossisten gjorde en storsatsning på kött för 1,5 år sedan.
Han påpekar också att bara för att köttet är svenskt innebär inte det per automatik att det har högsta kvalitet. Och det är kvaliteten han tittat på i första hand när han gjort sina inköp.
Eftersom både Mattias Hjortsberg och ytterligare en person som Food4You anställde i samband med sin köttsatsning fått nya tjänster har grossisten, som främst säljer sina varor till livsmedelskejdor, beslutat att dra ner på köttet igen.
– Vi har gjort kalkyler som visar att vi måste upp i enorma volymer för att kunna tjäna några pengar på det, så därför drar vi ner på köttet radikalt och satsar på vårt övriga sortiment, säger Janne Svensson.
Med det sagt tycker han att stjärnkocken Mattias Erikssons upprop är bra. Han spår också att priset på svenskt kött kommer att gå ner och håller det för troligt att företaget kommer att få erbjudanden från uppfödare och leverantörer om svenskt kött framöver.
– Vi har inte de kontakterna i dag, med svenska lantbrukare, men kommer det ett erbjudande ställer vi naturligtvis upp, säger Janne Svensson.