GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jas-plan har störtat i Blekinge

Ronneby Ett Jas-plan har kraschat utanför Ronneby efter en fågelkollision under tisdagsförmiddagen. Räddningstjänsten uppmanar människor att hålla sig borta från området då det kan vara giftig rök som sprids.
Publicerad 21 augusti 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Ja, det kan vi bekräfta. Det är en fågelkollision. Piloten har skjutit ut sig och har klarat sig, säger Johan Lundgren presskommunikatör på Försvarsmakten till Aftonbladet.

Räddningstjänst och polis är på plats samt en räddningshelikopter. Enligt Försvarsmakten ska piloten ha förts till sjukhus och mår efter omständigheterna väl.

SOS larmades 09.41 om haveriet norr om Ronneby flygplats. Larmet ska ha kommit från en flygledare på tisdagsmorgonen. Enligt Swedavia ska kraschen inte ha skett på själva flygplatsen och därmed påverkas inte den civila flygtrafiken.

Lennart Pettersson som bor i området berättar för Kvällsposten att planet passerade 50 meter över hans tak.

– Det kunde lika gärna ha landat på huset, säger han.

Räddningstjänsten uppger att en skogsbrand ska ha utbrutit vid nedslagsplatsen och har begärt hjälp med vattenbombning från luften för att kunna släcka branden i den oländiga terrängen.

Man befarar också att brandröken från planet kan vara giftig att inandas, eftersom planet är byggt med kompositmaterial, och uppmanar människor att inte bege sig till platsen.

Räddningstjänsten uppmanar därför människor att inte bege sig till platsen.

Även polis finns på platsen, bland annat för att hjälpa till vid en eventuell evakuering, uppger man vid presskonferensen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska ha informerats om kraschen och är nöjd över att flygräddningskedjan verkar fungera.

Enligt Försvarsmakten är det oklart varför planet störtade och det behöver inte ha något med fågeln att göra.

– När man flyger med denna typ av flygplan så händer det att det blir fågelkollisioner ibland. Den här typen av flyg är rustade för att klara av sådana kollisioner, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till SVT.

Piloten ska ha uppfattat det som att han flugit in i en flock större fåglar och efter kollisionen fått problem med att manövrera planet och då försökt återvända för landning.

3 bilder
Militärfordon vid avspärrningarna vid Möljneryd utanför Ronneby, där ett Jas Gripen flygplan kraschade efter en fågelkollision.
Foto: Jörgen Ragnarsson/TT
Foto: Blekinge flygflottilj / Försvarsmakten
En polisman med en gasmask vid avspärrningarna vid Möljneryd utanför Ronneby, där ett Jas Gripen flygplan kraschade under tisdagsförmiddagen.
Foto: Jörgen Ragnarsson/TT
Militärfordon vid avspärrningarna vid Möljneryd utanför Ronneby, där ett Jas Gripen flygplan kraschade efter en fågelkollision.
Foto: Jörgen Ragnarsson/TT
Foto: Blekinge flygflottilj / Försvarsmakten
Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.