Annons

Kommunens röst vill se mer svenskt kött

Hässleholm Köp mer svenskt kött. Det uppmanar Anita Johannesson från nybildade partiet Kommunens röst i en motion till fullmäktige. Hon vill även att skolorna ska upphöra med vegetariska dagar.
Hässleholm • Publicerad 21 augusti 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Anita Johannesson i Kommunens röst har motionerat för att Hässleholms kommun ska köpa in mer svenskt kött.
Foto: Carl-Johan Bauler/arkiv
Anita Johannesson i Kommunens röst har motionerat för att Hässleholms kommun ska köpa in mer svenskt kött. Foto: Carl-Johan Bauler/arkiv

Anita Johannesson påpekar i sin motion att Hässleholms kommun, som är en stor inköpare av livsmedel till bland annat skolor och äldreomsorg, har ett stort ansvar att gynna svensk livsmedelsproduktion. Alldeles särskilt i dessa tider när sommarens torka gjort det extra tufft för bönderna.

– Hässleholms kommun har sedan en tid tillbaka infört dagar då det endast serveras helvegetarisk rätt på vissa skolor. Detta är förstås inget som gynnar svenska djurbönder. Dessutom anser jag att elever ska ha möjlighet till kötträtt varje dag, skriver hon i sin motion.

Annons

Hon pekar också på att slaktköerna för de djurägare som tvingas minska sitt djurbestånd på grund av foderbristen är mycket långa.

– För att hjälpa till i denna kris är det viktigt att kommunerna och konsumenter väljer att köpa mer svenskt kött, fortsätter hon.

Kommunens röst yrkar därför på att kommunen ökar andelen svenskt kött som köps in, att fokus bör ligga på närproducerat så långt det är möjligt, att det alltid bör finnas svenskt, helst närproducerat, kött som alternativ vid kommunens måltider och att helvegetariska dagar i skolor slopas.

Hässleholms kommuns upphandlingsenhet har fått motionen för att bereda ett svar som ska behandlas av politikerna, men är ännu inte klara med detta. Men Birgitta Petersson, som är upphandlare av livsmedel i Hässleholms kommun, konstaterar att redan i dag är en stor andel av det färska kött som köps in svenskt.

– För första halvåret 2018 var 96,55 procent av det färska kött som Hässleholms kommun köpte in svenskt. Det är kött som serveras i bland annat skolor, förskolor och inom omsorgen, säger hon.

Hur stor andel av den totala mängden kött som köps in som är färsk respektive fryst har Birgitta Petersson dock inga aktuella siffror på.

– Men vi har vi styrt om så att de som gör inköpen kan köpa mer färskt kött i dag och det ökar hela tiden, säger hon.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons