Emma Roos, Wilma Fridolin och Tova Jönsson får information om skolkortet av Patric Åberg (M) när de väntar på bussen i Glimåkra på första skoldagen.
Mikael Partanen och Jeanette Broddesson på Bergkvara buss delade information om skolkortet när högstadieeleverna i Glimåkra åkte till terminens första skoldag.
Karin Salomonsson, skolskjutssamordnare i Östra Göinge.

Nu åker eleverna kollektivt till skolan

GLIMÅKRA Första skoldagen. Och första dagen för ungdomarna med det nya skolkortet i handen.
Från och med den här terminen åker alla högstadieelever i Östra Göinge linjelagd kollektivtrafik till skolan.

Vid busshållplatsen i Glimåkra var representanter från Bergkvara buss (Skånetrafiken) och Östra Göinge kommun på plats på tisdagsmorgonen för att dela ut frukt och information om det nya skolkortet.
– Det här ökar valfriheten och underlättar rörligheten i kommunen, säger Patric Åberg (M) om kommunens satsning på skolkort.

Kommunens tidigare skolskjutsavtal löpte ut efter vårterminen och istället för att upphandla skolbussar valde politikerna att satsa på att ge samtliga högstadieelever i Östra Göinge skolkort.
Samtliga högstadieelever folkbokförda i Östra Göinge, även elever som inte nyttjar skolskjuts, får skolkort som gäller i hela Skåne vardagar mellan klockan 03 och 20. Det finns också möjlighet att köpa till jojo plus, som innebär att man får resa dygnet runt.
För elever som bor på platser där det inte finns linjelagd busstrafik erbjuds skolskjuts till närmaste hållplats.

Kommunalrådet Patric Åberg menar att satsningen ökar valfriheten för ungdomarna och möjligheterna att ha ett rikt fritidsliv blir större när det inte är en kostnadsfråga att ta sig till och från olika aktiviteter.
Karin Salomonsson, skolskjutssamordnare i Östra Göinge, pekar också på fördelarna för elever med växelvis boende. Vidare ”lär” sig ungdomarna att åka kollektivt.
– Det här en satsning på ungdomars frihet.

Emma Roos, Wilma Fridolin och Tova Jönsson började på tisdagen i nian och åkte med sina nya skolkort från Glimåkra till skolan. Alla tre ser positivt på skolkortet.
– Detta är mycket smidigare, säger Emma.
– Ja, det är bättre. Fast för mig är det lite komplicerat, jag bor ute på landet och får först åka hit till busstationen i Glimåkra, säger Wilma.

Hur är det att börja skolan igen?
– Lite segt, säger Wilma med ett snett leende och får medhåll av sina kompisar.

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×